Ківерцівський район має найнижчі показники вакцинації серед дітей

30 Серпня 2020, 14:18
4375

У Волинській обласній державній адміністрації відбувся вебінар на тему «Розвиток системи громадського здоров’я на рівні громади».

Захід відбувся 27 серпня. Спікерами виступили троє представників медичної громади: Сергій Новосад (т.в.о. директора КП «Волинський обласний центр громадського здоров’я), Людмила Рожко (головний спеціаліст з педіатрії управління охорони здоров’я Волинської ОДА) та Юрій Валецький (доктор медичних наук, координатор групи експертів управління охорони здоров’я Волинської ОДА за напрямом «Фтизіатрія. Пульмонологія»).

Завдяки відеозв’язку до участі у вебінарі долучилися голови усіх районних громад області. Кожен з них мав змогу поставити свої запитання експертам.

Першим виступав очільник Волинського обласного центру громадського здоров’я Сергій Новосад. Він розповів про те, що ж таке громадське здоров’я, як важливо його берегти. Також наголосив на важливій ролі органів місцевого самоврядування в розвитку системи громадського здоров’я.

Після цього слово взяла Людмила Рожко. Жінка наголосила на вакцинації населення, особливо це важливо у складний період пандемії.

«Питання імунопрофілактики це питання національної безпеки. Позитивне ставлення до вакцинації у громаді має надзвичайно велике значення. Наразі найгірші показники у Шацькому районі, а також Ківерцівському, Володимир – Волинському, Рожищенському районах», – розповіла спеціалістка.

Загальнообласний показник охоплення вакцинацією ПОЛІО-3 (до 1-го року) становить 46,9 відсотка. Найнижчий показник у Рожищенському, Ківерцівському, Володимир-Волинському та Шацькому районах. Відсоток вакцинації АКДП-3 (до року) – 42 %. Охоплення вакцинацією КПК-1 та КПК-2 становить 45,3 та 50,2 відсотка відповідно. В той час, як у 2019 році ці показники були на рівні 57,4 та 71,2 відсотка. Найнижчі показники у Ківерцівському та Володимир-Волинському районах.

Пані Людмила звернулась до голів районних рад, закликала їх долучитися до роботи з батьками, лікарями, громадою. Командна робота дуже важлива для досягнення позитивного результату.

«Населення повинно бути захищене від інфекцій, які контролюються вакцинацією», – наголосила жінка.

Останнім спікером заходу став Юрій Валецький. Чоловік доповів про ситуацію щодо туберкульозу в області, зокрема в період пандемії коронавірусу.

«В першому півріччі 2020 року відмічається зменшення захворюваності на всі форми туберкульозу в області, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 18%. Це, на жаль, не означає, що хворіють менше, просто пандемія стала причиною того, що люди рідше звертаються до медиків», - розповів пан Юрій.

Загалом за 6 місяців поточного року в області на туберкульоз захворіли 295 людей.

Експерт наголосив на тому, що туберкульоз може бути не лише легеневий, як усі звикли. Він може уражати усі органи, без виключення. До прикладу у 2019 році було виявлено 86 таких випадків.

Чоловік закликає усіх проводити діагностику, перевірятися, адже спочатку туберкульоз може вас не турбувати. В такому випадку виявити його та почати лікування допоможе лише вчасна діагностика.

Учасники вебінару сподіваються, що проведений захід посилить розуміння органів місцевої влади щодо важливості їх участі в розвитку регіональної системи громадського здоров’я. Зокрема, пояснить важливість вакцинації, посилить участь голів ОТГ в боротьбі з поширенням туберкульозу в області.




 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024