Ківерцівські лісники «замітають сліди» рубки дерев, - Народна самооборона Рожища

01 Травня 2017, 22:45
2665 Джерело: https://www.facebook.com/rogsamooborona/photos/p.1899804906931335/1899804906931335/?type=3&theater;

Поліція запевняє, що все в рамках закону, а от рожищенські самооборонівці впевнені у протилежному.

Пеньки дуба 1 травня вищезгадана організація зафіксувала у Ківерцівському лісгоспі Рожищенського лісництва. Відповідний допис про це вона опублікувала на своїй сторінці «Народна самооборона Рожище» у Facebook .

«1 травня.... Хтось смажить шашлик, а лісівники Ківерцівського лісгоспу Рожищенського лісництва - пеньки дуба. Правда, вони це називають «порубочні рештки»», - йдеься у дописі.


 

Ще 20 квітня цього року активісти цієї організації випадково виявили на території Рожищенського лісництва 53 кварталу 4 виділу, що підпорядковане ДП Ківерцівське ЛГ, свіжовирубані дуби до 50 сантиметрів у діаметрі. Окрім того, на місці рубки був залишений відкритий вогонь. Активістів зацікавили й спалені пні, діаметр яких сягав 80 сантиметрів. На більшості пнів, окрім тих, які намагалися спалити, збоку стояло тавро.

Коли вони побачили, як з того місця виїжджав червоний фольксваген і засумнівалися, що лісівники могли так просто лишити в лісі багаття, то викликали поліцію. Черговий екіпаж поліції Ківерцівського райвідділку прибув без слідчого. Правоохоронці переконували активістів в тому, що все, що тут відбувається, в межах закону, мовляв, від лісівників повідомлення про крадіжку лісу не надходило. Вогнище взагалі не привернуло уваги поліціянтів

За словами активістів, у результаті дискусії їм вдалося переконати правоохоронців, що ліс - це спільна власність громади, а не приватна власність директора лісгоспу і заявляти має право кожен українець. Патрульні покликали на підмогу слідчо-оперативну групу.

Відомості за цим фактом досі не внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Начальник Ківерцівського райвідділу Юрій Столярчук пояснює це тим, що вони досі шукають для цього підстави. Начальство відділку переконане, що їх і не знайдеться, бо лише лісівники можуть їх повідомляти про крадіжку лісу.

Лісівники ж розказали поліціянтам, що у березні наводили лад на 53 кварталі, та не впорались завершити до 1 квітня. Просто не встигли, бо нема робочих рук.

«Нам не фахівцям, наприклад, відомо, що з 1 квітня вибіркові санітарні рубки взагалі заборонені, бо згідно Закону «Про тваринний світ» почався так званий період тиші. Окрім цього, різати такі породи, як дуб, можна лише у морозостійкий період. Та й, зрештою, як можна вести облік зрізаного лісу, якщо пні зїсть вогонь?», - обурюються активісти.


 

Через два дні після згадуваного інциденту, 22 квітня «живі» колоди дуба вивезли, а от щодо сухостою, то тут ніхто не поспішав. Пні знову тліли. Керівник лісопідприємства Анатолій Іщик, який прибув на місце рубки сказав коротко: «Це ж не хвойний ліс. Вогонь локалізовано»

Ось і 1 травня у лісі знову палають три вогнища. Решту пнів  понадрізали, зі слів самооборонівців, для того, щоб було визначити їхній вік. На них також проставлені свіжі печатки, яких не було 20 квітня. Межі ділянки позначені наново білою фарбою. 

«Той, хто поспішає, завжди робить помилки. На місці «замітання слідів» залишили й саму мітлу, а точніше щітку з білою фарбою. Цікаво, а навіщо позначати межі рубки, яка, за версією лісівників, відбулася ще минулого року??? Але, навряд чи це буде з'ясовувати поліція

Якщо вірити лісорубочному квитку, то рубка ця, не зважаючи на зовсім свіжу тирсу, ще з жовтня 2016-го. Планували зрізати 125 ушкоджених дерев, з яких передбачалось отримати 8 кубів ділової деревини, решта - дрова. Хоча, як на око, то колоди, які ще встигли побачити слідчі Ківерцівського РВ НП 20 квітня, були мало схожі на сухостійні.

Отже, поліція не поспішає навіть починати слідство. А що ж захисники природи екологи? Теж квапляться », - додають активісти.

В Держекоінспекцію у Волинській області вони прийшли 24 квітня, тоді ж написали заяву з проханням про перевірку. Заступник начальника Державної екологічної інспекції в області, головний ревізор лісів Юрій Джам спочатку влаштував їм екзамен зі знання законодавства: розпитав навіщо і за яким фактом ми викликали поліцію.

Юрій Джам заявив, що зможе інспектувати ділянку лише наприкінці тижня, 5 травня. 


 

«А тим часом робота в лісі кіпить. Працюють навіть по суботах і державних вихідних. Поспішають прибрати те, що не встигли до 1 квітня. І у них таки виходить. Тут вже не лишилось ні одного свіженького поліна, великі пеньки, які не можуть спалити через сирість, полишили, повикорчовували дрібніші і сухіші, тепер палять їх. Екологу розказують, що то порубочні рештки) Треба, напевне, вкластися у ту кількість, яка зазначена у лісорубочному квитку і встигнути до інспекції Держекології…

Отже, лісівники мають потужний дах у всіх структурах. Поліція твердо впенена, що вони не можуть порушувати законодавство апріорі. Екологи ж дивлячись на потуги активістів, впевнені, що останні лізуть в ліс, бо хочуть збирати вершки. Натомість, коли спіймають дядька, який везе підводою дві сосни, то «резонансне» повідомлення публікують одразу всі служби: від поліції до СБУ і Прокуратури…», - резюмують рожищенські самооборонівці.

 

Коментарі
02 Травня 2017, 23:49
Останнім часом наша поліція рулить! Скрізь відмічається.
03 Травня 2017, 00:44
Іщик, Джам, Столярчук всі корумповані. треба до них застосувати Китайські Закони, одного повісити на одній гіляці, іншого на другій, і тоді ніхто ні одного дуба не вкраде.
03 Травня 2017, 02:06
Треба до всіх хабарників застосовувати такі закони.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024