Працівники «Цуманської пущі» встановили охоронний знак про заповідну зону в урочищі Культура

15 Травня 2017, 17:19
1936

В урочищі Культура збереглися насадження сосни ймовірно посаджені ще князем Радзивілом  ХХ століття

Працівники відділу еколого-освітньої та рекреаційної діяльності Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» Наталія Данилюк та Максим Рудік 12 травня завітали шкл сіл Пальче та Хорлупи. Про це інформує Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» на своїй сторінці у Facebook.

Візит відбувся у зв’язку з Днем екологічних знань. Захід здійснили, щоб ознайомити учнів з роботою парку та привити бажання зберігати природу рідного краю. Учні переглянули навчальні презентації та зіграли у гру «Знайди сліди тварин». Понад 90 осіб із захопленням переглядали презентації підготовлені.





 

У цей день працівники парку вирішили долучитись до встановлення охоронного знаку, який свідчить про заповідну зону в урочищі Культура. Як розповіли працівникам «Цуманської пущі» інспектори,  раніше на цьому місці, де зараз розташоване урочище, а зараз ліс, відбувались різні дійства, були ярмарки, масові збори людей.

На території урочища розташована могила загиблого воїна, місцеві її називають «Красний луч». Там похований рядовий, який загинув в 1941 році. Могила доглянута, помітно, що люди не забувають і пам’ятають про минуле та віддають шану полеглим воїнам за нашу свободу.


 

Також інспектор Звірівського природоохоронного науково-дослідного відділення КНПП «Цуманська пуща» Микола Супрунюк та майстер з охорони природи Звірівського природоохоронного науково-дослідного відділення Петро Дубина розповіли, що місцеві жителі приходять сюди 9 травня та вшановують пам'ять загиблих.

Працівники парку відвідали дуже цікаву криївку, яку змайстрували місцеві мешканці за прикладом старих бандерівських. Вона знаходиться в урочищі і служить як рекреаційний пункт. Знайти її дуже важко, так як вона не розміщена під прицілом ока у всіх. В урочищі Культура ще збереглися насадження сосни, можливо посаджені ще князем Радзивілом у 30 роках ХХ століття. Навколо урочища числені крутини анемони лісової (Anemone sylvestris) - регіонально рідкісний вид Волинської області, і ділянки лісостепової зони. Пагорби повністю встелені ніжним білими цвітом анемони лісової. На пагорбі Зимохов, біля урочища Культура, за часів Польщі, знаходився Радзивилівський цегельний завод з приміщеннями, наразі тут і сліду немає. Біля цього урочища розміщені кар’єри з крейдою.


У підніжжі пагорбів в урочищі Культура, в басейні річки Путилівка є ряд діючих джерел з чистою, цілющою водою. Також є хижі птахи, такі як лунь болотяний, що залишається в заростях очерету річки Путилівки. На річці значна кількість бобрів і можна побачити кілька бобрових загат.







 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024