XVІI Docudays UA на Волині стартує з обговорення проблеми гендернозумовленого насильства

20 Листопада 2020, 10:45
900 Джерело: Фото: стопкадр з відео Docudays UA

XVІI Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на Волині розпочнеться він із обговорення проблематики теми гендернозумовленого, домашнього насильства.

Сам фестиваль триватиме з 25 листопада по 10 грудня, адже саме 25 листопада – Міжнародний день ООН за ліквідацію насильства щодо жінок і цим днем стартує Міжнародна акція «16 днів проти насильства». Про це інформують організатори. 

Під час «круглого столу», який відбудеться у форматі онлайн, розмова йтиме, зокрема, про ситуацію з домашнім насильством на Волині, про механізми та інституції, в компетенції яких входить боротьба з домашнім насильством, як не толерувати насильство і як синхронізувати дії представникам органів влади, правоохоронцям, громадському середовищу і медіа в попередженні гендернозумовленого та домашнього насильства.

Для участі в заході необхідно пройти попередню реєстрацію. Детальнішу інформацію можна отримати у події на Facebook: https://www.facebook.com/events/685084399111055

Відкриті покази та обговорення фільмів відбуватимуться, вже традиційно, у Книгарні «Є» та Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки. У зв’язку з карантинними заходами організатори запроваджують систему попередньої реєстрації. Якщо ситуація буде погіршуватися, фестиваль перейде у формат онлайн, про що буде повідомлено на сторінках фестивалю та партнерів у Facebook та Instagrame.

Окрім відкритих майданчиків, кінопокази відбуватимуться і в освітніх та культурних закладах Луцька й Нововолинська.

Ключова тема цьогорічного фестивалю – TEEN SPIRIT (тін спіріт), що дослівно означає «підлітковий дух». Це – про виклики, з якими стикається молодь у процесі дорослішання. У фокусі цієї теми – нідерландський фільм «Панки» режисерки Масьї Омс і шведська стрічка «Голубки з передмістя» Еллен Фіске й Еллінор Халлін. Окрім цього, у межах Всеукраїнської Кампанії проти кібербулінгу для соціальних педагогів, шкільних психологів і батьків відбудеться онлайн-семінар із безпеки в кіберпросторі. За бажанням, долучитися до нього можуть і підлітки.

Також фестиваль привертатиме увагу до морально-етичних глибин людства. Одним із таких фільмів є «Хороша смерть» (реж. Томаш Круп, Словаччина), який порушує питання, щодо якого досі не існує єдиної відповіді, – добровільної евтаназії. Хто має право вирішувати – людина чи суспільство? Що розповідає нам смертельно хвора жінка Дженет, котра хоче померти з гідністю?

Інший фільм – «Про звірів та людей» польського режисера Лукаша Чайки – це розповідь про події у Варшавському зоопарку до і під час Другої світової війни. Головні герої фільму – Ян Жабінський, засновник і багаторічний директор зоопарку, та його дружина Антоніна Жабінська – під час війни переховували євреїв і польських бійців опору в покинутому зоопарку  Загалом їм вдалося врятувати близько трьохсот людей.

Детальніше з програмою кінопоказів на Волині можна ознайомитися:

Фестиваль – неполітичний і некомерційний! Вхід вільний. 

Довідково. Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю.

Організатор фестивалю на Волині – Волинський прес-клуб.

Партнери: управління освіти і науки Волинської ОДА, Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки, Волинська обласна бібліотека для юнацтва, проект «Lutsk Night Cinema», Книгарня «Є», Луцький педколедж, Нововолинська централізована бібліотечна система.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції та Goethe-Institut.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024