Історія церкви в селі Липне, де знайшли прапор УНР

22 Листопада 2020, 12:11
3884

Михайлівська церква, що у селі Липне Ківерцівського району має багату історію. Цьогоріч, 250-річниця храму. Про це повідомляє Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща».

Храм збудовали у 1770 році (за іншими даними – 1768 р.), дерев’яну дзвінницю на століття пізніше у 1888 році. За переказами, новозбудована церква спочатку стояла на дубових палях, а згодом був зроблений кам'яний фундамент.

1

Церкву створили в типових формах волинського сакрального зодчества, вівтарем на схід у вигляді ковчега, увінчана трьома шатрами. 

1

До основної конструкції церкви добудували чотири приміщення: при вівтарі дві ризниці, при бабинці з заходу – маленький присінок, до нави з півночі також присінок.

2

В інтер'єрі церкви був темперний живопис з ХІХ століття. Іконостас 1899 року п'ятиярусний, створений за класичним зразком, але відрізняється своєю оригінальністю – у ньому поєдналися пропорції неокласицизму з елементами пишних форм українського бароко.

Центром іконостасу є царські врата, вирізьблені з двох суцільних дощок. Виділяються особливою складністю композиції та багатством декоративних елементів, серед яких домінує древній християнський мотив виноградної лози.

Іконостас і розписи створили художники Познаховський і Александрович.

В Михайлівській церкві зберігаються ікони святителя Василія Великого та святого апостола Іоанна Богослова, які датують XVIII століттям, а також виносний кіот з двосторонньою іконою святої Варвари та архістратита Михаїла.

За версією старости Миколи Степановича Челія при оновленніі перекриття храму в 1920-х роках, знайшли жовто-блакитний прапор та тризуб. Однак тоді, їх довелось заховати. Лише нещодавно вони стали відкритими для людей. 

Читайте також: Липне: під куполом храму знайшли повстанський прапор та тризуб

2

Точно встановити походження прапору та тризуба поки не вдалося. За однією з версій – вони зберігаються у церкві ще з 20-х років, за іншою – належали повстанцям-упівцям, які заховав тодішній староста церкви Дмитро Третяк.

Читайте також: Житель Старої Миколаївки понад 70 років тому сховав тризуб в ікону

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024