Бюджетні слухання: скільки грошей передбачили на соцзахсит волинян у 2021 році

21 Грудня 2020, 14:22
1084

У Волинській обласній раді відбуваються бюджетні, в ході яких депутати та керівники підрозділів ОДА-розпорядників коштів аналізують проєкт обласного бюджету на 2021 рік.

Питання соцзахисту населення Волині розглядали у четвер, 17 грудня. Про це інформують у пресслужбі Волинської ОДА. 

Учасниками слухань стали директор  департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк, заступники голови обласної ради Юрій Поліщук  та Григорій Пустовіт, члени бюджетної та профільних комісій.

Т.в.о. директора департаменту соціального захисту ОДА Людмила Сірбіненко коротко розповіла про фінансові перспективи в галузі.

На 2021 рік головному розпоряднику коштів – департаменту соціального захисту  населення   облдержадміністрації   у   цілому   передбачено 103,6 мільйона гривень. Щодо цих коштів плануються видатки на утримання  п'яти  психоневрологічних  інтернатів  та  геріатричного  пансіонату,  соціальних  служб, центру соціально-психологічної допомоги, соціального гуртожитку та  центру по здійсненню соціальних виплат.

У складі видатків  понад 77%  займає оплата праці, а загалом на захищені статті спрямовується 94% «соціального» бюджету. Йдеться про компослуги, харчування пацієнтів, засоби гігієни, медикаменти та перев'язувальні матеріали.

Зі слів Людмили Сірбіненко в обласних закладах очікують назбирати до 23 млн грн до спеціального фонду. У ньому 75% становлять пенсії підопічних та доходи з підсобних господарств. Завдяки таким коштам, вдається покращити раціон харчування людей, які проживають у закладах, а також  збільшити щоденну суму з 26 до 82 грн на одну людину.

Зарплати працівників галузі – на рівні 8,6 тисячі грн і цей показник дещо нижчий від середньої зарплати в області.

У 2021 році на утримання закладів, що надають соціальні послуги дітям, які  опинились  у  складних  життєвих  обставинах, а саме обласного  соціального гуртожитку  для  дітей-сиріт  та  дітей,  позбавлених  батьківського  піклування, передбачено 1,4 мільйона гривень. 

Читайте також: Драма наче від НВО: як у Маневичах тендер на харчування дітей-чорнобильців проводили

Видатки передбачені на:

  • надання одноразової матеріальної допомоги громадянам за зверненнями до депутатів  обласної  ради (1,6 млн грн) та до облдержадміністрації (300 тис.грн); 
  • надання  одноразової грошової матеріальної допомоги членам сімей загиблих учасників  АТО  (300 тис.грн);
  • щомісячну  виплату  ветеранам  ОУН-УПА (300 тис. грн);
  • компенсацію витрат за пільговий проїзд сім'ям загиблих та особам  з  інвалідністю  внаслідок  війни  з  числа  учасників  АТО  та  Революції Гідності  (700 тис.грн); 
  • виплату  старожилам  області (30 тис.грн);
  • на проведення  заходів  до  річниці  Чорнобильської  катастрофи  (20  тис.грн).

Крім  того, у  2021 році  спрямовується 450 тис.грн на  реалізацію  Регіональної  програми  підтримки учасників антитерористичної операції/ООС та членів  їхніх  сімей. За ці кошти планують:

  • провести заходи з організації відпочинку для сімей загиблих учасників АТО – 300 тис. грн; 
  • роботу обласного  мобільного  соціального  офісу – 25  тис. грн; 
  • участь сімей загиблих у всеукраїнських заходах – 25  тис.грн;
  • функціонування групи швидкого реагування –100 тис.гривень.

У департаменті соціального захисту кажуть, що  в наступному році є потреба у 24 млн грн капітальних видатків. Ці кошти потрібні задля утеплення геріатричного пансіонату в Луцьку, добудови Горохівського психоневрологічного інтернату, на ремонт банно-прального корпусу в Олицькому інтернаті та вирішення проблем з водонапірною вежею у Голобському інтернаті.

Читайте також: Державний бюджет 2021: на що підуть кошти від плати за ліцензії на азартні ігри

Щодо останньої позиції висловився голова обласної ради Григорій Недопад: «Доцільніше демонтувати цю водонапірну вежу та поставити у закладі сучасний насос». Таку ідею підтримали і присутні депутати.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський поцікавився тенденцією щодо наповнення спецфондів інтернатних закладів за рахунок платних послуг. Заступниця директора профільного департаменту Оксана Гобод розповіла, що в Луцькому геріатричному пансіонаті перебуває 9 осіб на платній основі. Здебільшого ці люди мають післяінсультні проблеми, однак, їхнє перебування вартує родинам по 10 тис. грн щомісячно і такий бюджет не всім доступний, тому говорити про  динаміку збільшення платних послуг – не доводиться.

Радник голови обласної ради Михайло Імберовський підняв тему співфінансування  територіальних громад у видатках на утримання соціальних гуртожитків та притулку для людей, які постраждали від насилля. Профільні чиновники зауважували, що такі послуги мають надаватися в громадах і питання про співфінансування на утримання відповідних закладів – на часі.

Читайте також: Бюджет 2021: що отримають українці та як він вплине на різні категорії населення

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024