Пам'ять українських націоналістів вшанували у Прилуцькому

21 Червня 2017, 16:49
2006

За молодими українцями відслужили панахиду та поклали квіти до пам’ятної стели.

Про це повідомили у прес-службі Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

З ініціативи Ківерцівської районної організації ВО «Свобода» 21 червня у селі Прилуцьке відбулися заходи із вшанування пам'яті членів молодіжного крила Організації Українських Націоналістів, розстріляних енкаведистами у стінах Луцької тюрми в червні 1941 року. Серед них ‒ провідник молодіжного крила ОУН Західного регіону – Степан Мазурець. 

У пам'ятних заходах узяли участь перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик, голова Ківерцівської районної організації ВО «Свобода», заступник керівника виконавчого апарату районної ради Анатолій Пушкін, депутат Ківерцівської районної ради, учасник російсько-української війни, представник «Легіону Свободи» Анатолій Король, депутат Ківерцівської міської ради Роман Стецькович, представники районної влади та місцевої громади.

Панахиду за молодими українцями, які загинули від рук енкаведистів, відслужив настоятель церкви святого Іоанна Хрестителя УПЦ Київського патріархату протоієрей Василь. Присутні поклали вінки та квіти до пам'ятної стели героям, спорудженої у 2007 році місцевою громадою з ініціативи племінника Степана Мазурця, свободівця Степана Кузьмича. У своєму виступі Степан Кузьмич розповів присутнім школярам про героїчну боротьбу із різного роду окупантами свого дядька та його побратимів-ОУНівців, яка й дотепер надихає на боротьбу за Україну нові покоління героїв.

«Сьогодні ми фактично розпочинаємо низку поминальних заходів за розстріляними українцями, які в ці червневі дні полягли від рук російських окупантів тільки за те, що були українцями. В ці дні поминатимемо розстріляних в'язнів російського окупаційного режиму в Луцькій тюрмі, аналогічних злочинів у Володимирі-Волинському, Ковелі та інших західноукраїнських містах. Навіть сьогодні, через 76 років, ми знаходимо останки жертв, чорні сліди злочинів НКВС у Луцькій тюрмі. А скільки ще останків наших героїв покоїться в землі, належним чином не пошанованих? Над якими досі не звучала поминальна молитва і не встановлено бодай одного хреста…», ‒ наголосив у своєму виступі перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик.

Пам'ятний знак розстріляним молодим ОУНівцям у селі Прилуцьке
Пам'ятний знак розстріляним молодим ОУНівцям у селі Прилуцьке

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50