Сільська голова Жидичина вивчила досвід економічного розвтку сіл Вінничини

30 Червня 2017, 11:14
1987

У складі представників Волинських ОТГ жидичинська голова Юлія Дащук, зокрема довідалася про створення і проблеми кооперативів, використання енергоощадливості, практику садівництва та ягідництва.

Волинські ОТГ вивчали досвід економічного розвитку сільських територій на Вінниччині. Про це інформує офіційний сайт Жидичинської сільської ради з посиланням на Центр розвитку місцевого самоврядування у Волинській області.

Делегація представників ОТГ Волині 22 та 23 червня за ініціативи Центру розвитку місцевого самоврядування у Волинській області  відвідала Вінницьку область із навчальним візитом «Економічний розвиток сільських територій».

Обмін таким досвідом став можливим завдяки проекту «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».


 

Так, в області зареєстровано 96 кооперативів, із них 33 – діючі. Кооперативи є різної спеціалізації-найбільше – молочних, багато чимало ягідних.

Серед основних проблем, недовіра при створенні СОК (сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу ), хоча це нові робочі місця у сільській місцевості.

Також під час навчального візиту представники волинських ОТГ мали змогу дізнатися більше про досвід Северинівської ОТГ у сфері енергоефективності.
Щороку на опалення соціальних об’єктів Северинівська громада витрачала значні кошти.

Дитячий садок також не оминуло застосування енергозберігаючих технологій. Він хоча й маленький, проте дуже затишний. Окрім котла, тут встановлено вакуумний сонячний колектор. Тепер в дитячому садку гаряча вода є 24 години на добу. Зараз тут навчається понад 70 дітей, стільки ж ще планується. Тому добудовується нове приміщення, аби діти перебували в комфортних умовах.

А санаторії «Северинівка» для опалення використовується піролізний котел, що працює на щепі. Це дає можливість використати зекономлені кошти на інші потреби.

А ось Северинівський ФАП, де втілений у життя проект з використання гетеотермальної енергії землі вважають найуспішнішим і найцікавішим. Адже це чи не єдиний проект в області, де будівля обігрівається за рахунок тепла землі. Використання енергії землі дало можливість удвічі заощадити кошти порівняно з оплатою за природній газ. 


Також у селі встановлено два вітряки. З допомогою одного качають воду із свердловини.


 

Під час навчального візиту волинські ОТГ перейняли практику функціонування фруктово-ягідного кластеру в успішній Снітківській громаді, що на Вінничині.
Все почалося в 2011 році з маленького навчального семінару для сільських голів щодо розробки стратегій розвитку громад при Вінницькій обласній державній адміністрації.

Поряд із садівництвом у селі спробували розвивати ягідництво. Це і стало основою стратегії розвитку Снітківської територіальної громади.

На сьогодні така стратегія для Сніткова перетворилася у 20 мільйонів гривень залучених інвестицій. Роботи вистачає: 160 га саду, 14 га приватних садів, 20 га малини, 14 гектарів лохини і 10 гектарів полуниці. Створено 200 робочих місць. Посаджено вже на фермерських землях 13 гектарів вишні. А це дає можливість створити ще більше робочих місць.


 

В ОТГ планують насаджувати горобину та вишню.
Також зробили і соціальний проект: людям безкоштовно надали садженці, а вирощену продукцію планують придбати за оптовою ціною. Приміром, 200 кущів смородини на 0,03 гектара можуть дати від 300 кілограм ягід.

Подумали сітківці і над логістикою. У Вінниці інвестором збудований холодильний комплекс з системою глибокої заморозки ягід загальною місткість 1,5 тисячі тонн. Це дозволяє мінімізувати ризики та гарантує прибутковість ягідного виробництва.


 

Селяни, почувши про такі перспективи, активізувалися. Колишні занедбані сади сьогодні відновлюються.
Не менш цікавою видалася поїздка і в Тульчинську ОТГ. Тут представники волинських ОТГ опановували кращі практики розвитку громади.

Цікавим виявився проект «OPERAFEST-TULCHYN». Аби повернути колишньої слави Палацу Потоцьких, який у XVIII столітті був епіцентром оперних вистав, у Тульчині провели перший в Україні Міжнародний оперний фестиваль «OPERAFEST-TULCHYN».

Також представники волинських ОТГ відвідали і кооператив «Подільська надія» – гордість Джулинської ОТГ.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024