Волинські лісівники розповіли про сезон полювання на «чорне золото»

30 Червня 2017, 13:31
4078

Незважаючи на нещадні атаки комарів та неврожайний сезон, підприємливі мешканці сіл продовжують прочісувати ліс и у пошуках ягоди, яку потім смакує увесь світ.

–  Важкі ягоди цього року, повимерзало все, – розповідає місцева мешканка Оксана. – Платять зараз за чорниці мало,всього 30 гривень за кілограм. Тому беремо тільки для себе, не на продаж. Якщо торік могли за день брати 15 літрів, то зараз тільки 5-7.



 

На нестачу ягід нарікає і збиральник Сергій, підкреслюючи, що часто це є чи не єдиний шлях заробити додаткових грошей у селі:
–  Сім’єю за один день можемо зібрати приблизно 15-20 кілограмів. Зважаючи на таку тяжку працю, несправедливою вважаю ціну на ягоди, за якою здійснюється прийом. Але до міста їхати довго і дорого, тож тішимося тим, що маємо.



 

Основним фактором  неврожаю чорниць інженер охорони і захисту лісу Державного підприємства «Цуманське лісове господарство» Юрій Арендарчук  називає заморозки. Наголошує також і на ще одній причині зникнення ягід:

– Не всі люди звикли, що потрібно збирати чорниці руками, тому багато хто використовують гребінки. Через це можуть зникати цілі ягідники. Проте саме за цей сезон не виявлено жодного випадку використання та не складено жодного протоколу.

Волинська чорниця користується великим попитом не тільки в Україні, а й у всьому світі, тому менший врожай – не перешкода для виробництва якісної продукції.  У цьому переконані працівники консервного цеху ДП «Цуманське лісове господарство», які постачають волинське «чорне золото» та інші дари лісу до таких країн, як Німеччина, Ізраїль, США, Канада та Польща. Для експорту всіх ягід, розпочинаючи від чорниці і аж до журавлини, підприємство отримало спеціальний сертифікат якості EcoGlobe.





 

– Для покупця важлива зараз натуральність, – розповідає начальниця консервного цеху Зінаїда Рябчун. – Тому зараз чорницю випускаємо не потерту, а подрібнену. Якщо ягода потерта з цукром, там не видно насінини, шкірки. Сьогодні багато виробників цим користуються, додаючи різні наповнювачі, ароматизатори, барвники. Але коли  людина відкриває баночку із перемеленою  чорницею, то бачить, що там дійсно «жива» ягода.

Зінаїда Рябчун додає, що підприємство наразі розробляє технологію для переробки чорниць без цукру, з використанням фруктози. Кінцевим результатом має бути органічний продукт, який є набагато корисніший та абсолютно конкурентоспроможним на зовнішньому ринку збуту.




 

– Ми знаємо, як виготовляється сьогодні цукор. Для органічної продукції таке недопустиме, адже потрібно контролювати усе: від миючого, яке ми застосовуємо для підготовки тари і закінчуючи кінцевим продуктом. Насправді, це нелегкий шлях. Але хто, як не ми? Колись у нас був швед і сказав: «Ви ходите по золоту! У вас стільки сировини, тільки ви ще не навчилися цього цінувати!». Тепер ми вчимося.





 

Інна МАЗУРИК, 

фото прес-служби Волинського ОУЛМГ

 

Коментарі
02 Липня 2017, 20:19
Чому Касарда біля Проліска на трасі на зупинці не може навести лад? Там продають червиві гриби. Капував, жодного не виявилось чистого. І ягоди продають напахчені пилюкою і вихлопними газами.
25 Липня 2017, 20:11
окрім всього іншого про так звану продукцію харчування,а насправді просто отруту,треба сказати головне ....Що взагалі не повинно бути ніякої заготівлі і переробки побічних лісових ресурсів... Це просто жах.... І що від тої і заготівлі робиться з людьми і що від споживання тієї продукції....А! Капець...цьому треба покласти край!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024