Волинські єгері допомагають диким тваринам пережити сніжну зиму

10 Лютого 2021, 19:12
1168

Для мешканців лісу зима – час випробувань на виживання внаслідок нестачі кормів.

Тому на Волині працівники мисливських господарств підгодовують диких тварин, щоб зберегти їх популяції. Про це повідомляє пресслужба Волинського ОУЛМГ.

«Веденням мисливського господарства в області займається 56 користувачів таких угідь. Із них –  14  державних підприємств, 16 районних організацій УТМР та 26 користувачів різних форм власності. Загальна площа мисливських угідь становить 1,5 мільйона гектарів», – розповідає головна спеціалістка сектору мисливського господарства Волинського ОУЛМГ Оксана Пудловська.

За її словами, через ускладнення погодних умов Волинське обласне управління лісового та мисливське господарства зобов’язало користувачів мисливських угідь систематично підгодовувати диких тварин, розчищати підгодівельні майданчики та дороги у мисливських угіддях, організовувати рейди з охорони мисливських угідь від порушників правил полювання та регулювати в угіддях  чисельність хижих тварин.

У секторі мисливського господарства Волинського ОУЛМГ також уточнюють, що у 2020 році користувачі мисливських угідь 14 державних лісогосподарств заготували 60,4 тонни сіна, 70,5 тонн зернових, 59840 кормових віників, 20,4 тонни коренеплодів.

Лідером у заготівлі кормів є ДП «ЛМГ «Звірівське», яке припасло на зиму 22 тонни сіна, 7 тонн зернових, 13 тисяч кормових віників та 6 тонн коренеплодів. У їх угіддях зимує і найбільша кількість диких звірів – оленів плямистих і оленів благородних, козуль, диких свиней, лосів.

Навіть зубри, яких під час цьогорічної таксації природоохоронці нарахували 19 особин, заходять сюди, щоб поласувати коренеплодами чи сіном.



 

Старший єгер ДП «ЛМГ «Звірівське» Мирослав Захарусь каже, що зима випробовує і єгерів. Адже потрібно доставити корм на всі підгодівельні майданчики, яких чимало. Щоб до них доїхати, потрібно розчистити дорогу.

Але й на самому підгодівельному майданчику вистачає роботи, бо сніг замітає і корм, і солонці. І якщо дикі свині та олені можуть розгребти сніг, то для козуль, щоб створити місця для лежанки, потрібна допомога єгерів.

Таких підгодівельних майданчиків лише у державних лісогосподарствах облаштували 1200 штук.


 

«Щоб допомогти звірам пережити зимову нестачу кормів, працівники мисливського відділу ДП «Любешівське ське ЛМГ» заготовляють сіно, віники з гілок листяних порід дерев, кукурудзи, кропиви, зернові снопики», – розповідає районний мисливствознавець ДП «Любешівське ЛМГ» Андрій Масюк.

Чоловік каже, що після утворення снігового покриву все це періодично викладають на спеціально облаштованих кормових майданчиках, яких тут є їх вісім.

Допомагають диким тваринам і єгері в інших лісництвах, які зараз працюють на повну силу.

Читайте також: Як і де на Волині заготовляють лісове насіння

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024