Дернівський голова розповів про святкування Купала

17 Липня 2017, 15:00
3266

Цього року дернівчан дивували майстер-класами, кулішем та народними традиціями

У суботу, 15 липня, в селі Дерно відсвяткували Івана Купала. Про свої враження від дійства Район.Ківерці розповів сільський голова села Дерна Олександр Гуч.

Підготовка  до свята велася заздалегідь. Репетиції проводили в актовому залі сільської ради та на подвір'ї школи. Залучав місцевих підприємців для допомоги технікою. Сам захід відбувся з запізненням в зв'язку з дощем.

На святкування запросили цього року троїстих музик із Ківерець.

На святі провели чимало майстерок.  Майстриня Катерина Нечипорук провела майстер-класи із заплітання традиційних українських дівочих зачісок. Майстер-клас з гончарства провів Володимир Кусик – народний майстер України. Петриківському розпису дернівчан навчала Вікторія Романчук. Дівчата з Косівського училища – Іринка та Людмила –провели майстерки з виготовлення керамічних виробів.

На святі був присутній Віктор Степанюк – диск-жокей з Дачного,який забезпечив якісну українську дискотеку.

Цього року акцент поставили на традиції саме Волинського краю. За тижні два до події разом із співведучою свята, Оленкою Котляр, ми зустрічалися з етнографом, Віктором Давидюком, який розповів, наспівав і надав матеріали із дослідження традіцій Волинського регіону.

Заручившись знаннями та ідеями, Олена Котляр зробила хороший сценарій, де були і танці, і пісні, й ігри, і конкурси, і роз'яснення до всього, що за чим ішло, і що символізувало.

Не забули на святкуванні і про звичні речі: плели віночки, пускали їх на воду, палили купальське колесо і кидали у воду.

Учасників дійства частували кулішем та спеціальною купальською питною водичкою, в яку кидали м'яту та пелюстки троянд – це давало цікавий та незвичний смак.

Юнацтво натхненне. Спраглі вони до творчого розвитку. Я радий, що є з ким робити це свято, відроджувати традиції предків, зізнається Олександр Гуч.

2

4

2

1

3

2

2

1

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024