Ківерцівські рятувальники застерігають від пожеж

19 Липня 2017, 19:50
2542

Пожежники розповіли про правила безпеки під час жнив

Як показує практика, основними причинами виникнення пожеж під час жнив стають порушення правил експлуатації машин та агрегатів, а також необережне поводження з вогнем та людська недбалість і безвідповідальність, – інформує Ківерцівський РВ УДСНС у Волинській області.

По механізму поширення степова пожежа схожа з лісовою, але її швидкість вище внаслідок більшої горючості сухих степових трав і більшої швидкості приземного вітру в степу. Горючим матеріалом при дозріванні хлібних культур є рослинний покрив: хлібні злаки, технічні культури, а також розміщені близько полів чагарники, ліси, очерет, різного роду сухі трави.

При високому і густому масиві зернових культур, сильному вітрі і посушливій погоді лінійна швидкість розповсюдження пожежі може досягати 10 м/с. Під час пожеж від різниці температур потоку повітря іноді утворюються завихрення – смерчі, які перекидають вогонь на великі відстані через штучні та природні перешкоди (проораних смуги, дороги, річки шириною до 12 м).

Суворо забороняється:

- курити, розводити багаття, користуватись відкритим вогнем на хлібних масивах та поряд із ними;

- самовільно випалювати суху траву, стерню та пожнивні залишки на полях;

- стоянки туристів, пасіки допускається розміщувати не ближче 100 метрів від хлібних масивів;

- полювати на хлібних масивах та поблизу них;

- водіям не можна заїжджати на хлібні масиви та ремонтувати автотранспорт поряд з ними;

- залишати сміття (скляні та пластикові пляшки, банки);

- дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем поблизу хлібних масивів.

Шановні громадяни, пам’ятайте, що дотримуватись вищезазначених правил пожежної безпеки під час збирання врожаю – обов’язок кожної людини. Якщо Ви помітили пожежу, що розгоряється, спробуйте загасити її піском чи залити водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки, терміново телефонуйте за номером 101, – інформує Ківерцівський РВ УДСНС.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024