Ківерчан попереджують про спалахи інфекційних захворювань

21 Липня 2017, 14:23
1769

За 6 місяців поточного року більше ніж у 2 рази зросла захворюваність населення району гострими кишковими інфекціями

В Україні склалася загрозлива ситуація із захворюваності населення на  кишкову групу інфекцій та харчові отруєння, так як вдвічі  збільшилась кількість спалахів  цих захворювань у порівнянні з минулим роком ( в 2016 році - 166 спалахів, за півроку поточного року – понад 100).  Кількість потерпілих при цьому зросла в 4 з половиною рази,  здебільшого це діти. 

Про це інформує завідувач Ківерцівського районного лабораторного відділення Луцького міжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України»  Алла Пахальчук.

За 6 місяців поточного року більше ніж у 2 рази зросла захворюваність населення району гострими кишковими інфекціями. У половині випадків люди виникнення хвороби пов’язували із вживанням харчових продуктів, придбаних на об’єктах торгівлі у  населених пунктах по місцю проживання.

За період поточного року в Україні  зареєстровані 62 випадки ботулізму, 71 особа постраждала.  Померло 8 осіб , які вживали в’ялену та копчену рибу, та одна особа, яка вживала м’ясну консерву власного виробництва.

В  області щорічно реєструється до 10 випадків даного захворювання. У поточному році  захворіло двоє дорослих, один з них  пов'язує свою хворобу із вживанням копченої риби, яку придбав у місцевому магазині.

До компетенції лабораторних центрів Міністерства охорони здоров'я входить епідеміологічний нагляд (спостереження), реєстрація, розслідування інфекційних та неінфекційних захворювань та спалахів.

На основі вищезазначеного, з метою попередження виникнення спалахів інфекційних  захворювань та харчових отруєнь серед  людей, Ківерцівське районне лабораторне відділення Луцького міськміжрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України»  рекомендує׃

- ретельно проводити вхідний контроль харчової продукції, яка надходить для  реалізації ;

- вимагати від постачальників  супровідні документи про походження та безпечність продукту;

- забезпечити гігієнічне навчання персоналу;

- забезпечити підтвердження безпечності продукції, що реалізується;

- організувати запровадження системи безпечності  НАССР  при введенні в обіг харчових продуктів та продовольчої сировини. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024