Санктуарій та реставрація: що планують зробити в Олиці

08 Квітня 2021, 10:12
2241

Завдяки польським реставраторам Олика знову може стати духовним центром Волині.

Торік Фонд культурної спадщини, який відновлює колегіальний Троїцький костел в Олиці, отримав від Міністерства культури РП майже 600 тисяч злотих. Про це пише видання «Monitor Info».

«Це дозволило нам відновити шістнадцятиметрову дзвіницю, а також розпочати роботи всередині храму. Ці роботи будуть проводитися насамперед на двох позолочених фігурах апостолів XVII ст. та чотирьох алебастрових фігурах ангелів у головній наві», − розповідає голова фонду Міхал Лящковський.

Реставратори також відтворили три позолочені розети зі склепіння.

У 2021 році міністерство виділило на цей проєкт 370 тисяч злотих. Це найбільший грант, який виділили у рамках програми охорони культурної спадщини за межами Польщі. Це дозволить реставрувати ліпнину на склепінні пресвітерію та провести роботи біля головного вівтаря.

Читайте також: В колегіальному костелі в Олиці відреставрували підлогу

Польські консерватори відновлюють олицьку колегіату із 2013 року. Ще кілька років тому вона була в руїнах.

Колегіальний костел в Олиці побудував Альбрехт Радзивілл у першій половині XVII століття. На думку істориків, це пам’ятка найвищого класу епохи бароко з унікальними елементами декору та надгробками Радзивіллів.

«Він вважався найкрасивішим і найціннішим храмом Волині», – нагадує Міхал Лящковський.

Читайте також: Ретро фото костелу Святої Трійці в Олиці

Під час війни храм був спустошений. З 1944 року він був закинутий, а елементи декору – розграбовані. Після війни парафію в Олиці ліквідували, а костел перетворили на колгоспну стайню. Лише у 1991 році українська влада передала костел вірянам.

Метою реставрації є повернення храму вірянам і створення єдиного на Волині богородичного санктуарію. Тут знаходитиметься копія ікони Матері Божої Казимирецької – покровительки Волині.

Колись оригінальна ікона знаходилася у храмі у Казимирці (сьогодні село Кузьмівка), але він був знищений у 1943 році під час Волинської трагедії. Ймовірно, тоді знищили й ікону.

На Волині збереглися лише 20 католицьких храмів (із 200, що існували до війни) і немає жодного римо-католицького богородичного санктуарію. В єпархії нараховується близько 30 тисяч католиків, значна частина яких має польське коріння.

«Поки невідомо, коли санктуарій почне діяти. Все залежить від темпів проведення робіт. У майбутньому це місце відвідуватимуть паломники, будуть також туристи» – сподівається єпископ Луцької єпархії Віталій Скомаровський.

На завершення реставрації ще необхідно 8,5 млн злотих.

«На сьогодні використано вже понад 4 млн злотих. Завдяки залученню реставраторів вартість реставрації всього колегіального костелу буде нижчою, ніж вартість відновлення вівтаря Віта Ствоша у Кракові, яке обійшлося у 14 млн», – нагадує Міхал Лящковський.

Якби такі кошти можна було отримати, на думку голови фонду, роботи могли б бути завершені через три-чотири роки.

«Коли ми вперше приїхали до Олики у 2012 р., це було сонне забуте містечко. Реставрація костелу трохи вдихнула в нього нове життя. З самого початку нашу діяльність підтримувала місцева та обласна влада. Проєкт реконструкції найгарнішого волинського костелу багатьох відлякував своїми масштабами, але й пробуджував уяву. Сьогодні українська сторона докладає зусиль, щоб відреставрувати Олицький замок», – розповів Міхал Лящковський.

Тривають розмови про відновлення, наприклад, залишків міських мурів, Луцької брами та костелу Святих Петра і Павла – найдревнішого католицького храму на Волині.

Українська сторона розробила проєкт ревіталізації усього містечка. Влада Волині намагається внести замок в Олиці до переліку об’єктів, які підлягають відновленню за програмою «Велике будівництво», що охоплює кілька десятків українських пам’яток.

Читайте також:  Олицький замок хочуть передати Волинському краєзнавчому музею

«Є шанс, що Олика стане значним туристичним центром і важливим свідченням про прекрасну історію Польщі та України», – додав Міхал Лящковський.

 Читайте також: Як виглядають відреставровані саркофаги князів Радзивіллів у Литві

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024