Дизайнерський ремонт: як житло стає витвором мистецтва і що треба знати замовнику

20 Квітня 2021, 08:00
1116

Жити у квартирі з дизайнерським ремонтом – це така ж мрія, як одягатися от-кутюр чи їздити автомобілями люкс-класу. Проте, так само, як і високу моду та вишукані авто цінують не просто за престиж, але в першу чергу – за якість та комфорт, так і з ремонтами від дизайнерів. Бо результатом такої послуги є підбір модних та актуальних рішень, які зроблять житло не просто гарним, а насамперед – функціональним.

Про те, як народжуються дизайнерські ремонти та що потрібно знати замовникам, розповідають працівники луцької Студії дизайну інтер'єру Destyle.

ЕТАП 1. ПІДГОТОВКА

Перша та основна порада кожному замовнику, який звернувся за професійним дизайном помешкання – зробити це заздалегідь і добре розрахувати час.

«Є клієнти, які вже замовили майстрів і почали ремонт, а тоді приходять до нас за дизайном. Це так не працює, адже для розробки дизайну потрібен час. Для однокімнатної квартири – не менше місяця, двокімнатної – півтора місяці і так далі. Є процеси, які можна робити паралельно. Наприклад, почати демонтажні роботи і готувати візуалізацію. Але все одно приходити до дизайнерів треба хоча б за місяць до того, як запланований початок ремонту», – радить директор дизайн-студії Дмитро Дацюк.

Ще одна важлива порада для замовників – потрібно підготуватися і “визріти”. 

Найлегший спосіб підготовки – фото-сервіс Пінтерест. Не обов’язково відразу вибирати, який диван буде у вітальні чи яка люстра у спальні. На цьому етапі достатньо хоча б зрозуміти, який стиль інтер’єру найбільше лежить до душі. Зрозуміти і що не менш важливо - домовитись про це з іншими членами родини.

«Зараз існує така велика кількість стилів та можливостей, що бажання людей можуть стрибати від “хочу мінімалізм” під час першої зустрічі і до “буде неокласика з вітражами та колонами” під час наступної. Коли хтось входить в етап ремонту, інформація накриває сніжним комом: картинки в інтернеті, поради друзів, приклад сусідів… Тому дуже важливо зібрати максимум інформації і дати собі час осмислити її, так би мовити - «визріти», – радить менеджерка Мар’яна Крет.

ЕТАП 2. ПІДБІР СТИЛЮ І КОНЦЕПЦІЇ

Найскладніший етап, кажуть дизайнери – це створення концепції дизайну. 

Початок – це завжди ґрунтовна розмова з клієнтом. Який стиль подобається? Чи є побажання стосовно кольорів? Чим планують покривати стіни та підлогу? Яке хочуть освітлення та опалення? Чи будуть радіатори і тепла підлога? Що має бути із техніки, чи будуть кондиціонери, фільтри на воду? Таких запитань – кілька десятків, і всі вони дуже важливі. Це – база, від якої відштовхуються при розробці проекту дизайну.

На цьому етапі спеціалісти радять також розповісти про вашу сім’ю та стиль її життя: скільки мешканців буде жити в квартирі, чим вони займаються, які звички мають. Така інформація допоможе зробити житло максимально функціональним та зручним.

Наступний крок – попередній підбір прототипів. Це фотоколаж, де є окремі вирізки фотографій з інтер’єрів, елементів меблів, покриття підлоги та стін, освітлення. Клієнт переглядає таку підбірку і вибирає, що йому підходить. Що не подобається – замінюють на інші елементи.

Зразок фотоколажу, який готували для квартири в ЖК «Амстердам».


ЕТАП 3. ЗАМІРИ ТА КРЕСЛЕННЯ

Для того, щоб приступити до розробки дизайну, окрім підбору прототипів потрібні чіткі параметри квартири. Тому інженери-проектанти виїжджають на об’єкт і збирають усю необхідну інформацію.

Їхнім основним завданням надалі є розробка технічного проекту. Це - усі креслення, починаючи від демонтажних робіт, якщо потрібне перепланування, і закінчуючи такими деталями як розробка плану електрики: де розміщується кожна розетка, кожен світильник, , та, наприклад - план розкладки плитки: де поштучно яка плитка має бути розміщена, де потрібно її розрізати і т.д.

Технічний проект для однокімнатної квартири - це документ на 30-40 сторінок. Але коли він є, майстри з ремонту не будуть турбувати власників помешкання мільйонами уточнень і запитань, а будуть чітко робити усе за планом.

ЕТАП 4. 3D-ВІЗУАЛІЗАЦІЯ

Коли фотоколаж повністю затверджений, дизайнери приступають до підготовки 3D-візуалізації. Вибрані заздалегідь елементи підставляють в інтер’єр. 

Зовні це схоже на популярну комп’ютерну гру “Sims”: створюють кімнати потрібних розмірів, підбирають покриття для стін та підлоги, розставляють меблі та деталі інтер’єру, а наприкінці - оформлюють освітлення.

«Це улюблений момент кожного дизайнера. Коли все вже оформлено і розставлено, наприкінці додаєш освітлення, “вмикаєш” його і бачиш результат. Це справді дещо схоже на “Sims”, думаю, кожен дизайнер-візуаліст свого часу грав в цю гру, це непогане тренування. Але ми працюємо в професійній програмі “3d Max”, яка більш точна і має більше можливостей», – розповіла Ольга Абрамова.

















ЕТАП 5. ПІДБІР КОМПЛЕКТАЦІЇ: ВІД БУДМАТЕРІАЛІВ І ДО КАРТИН

Коли починається реалізація ремонту, в дизайн-студії також пропонують і поставляють усю комплектацію - від будматеріалів до меблів і декору. 

Обов’язково пропонують варіанти різних цінових сегментів. В офісі є багато зразків фасадів, покриттів, тканин тощо, а також - виставкові куточки, де можна оглянути, як виглядає той чи інший елемент інтер’єру.


Коли дизайнери малюють інтер'єр, відразу додають картини та інші елементи декору, які нададуть квартирі особливого стилю. 

Та деколи буває навпаки: замовник має якийсь цінний предмет мистецтва і просить “ввести” його в інтер'єр. Це може бути ікона, картина, старовинна скриня чи якийсь предмет меблів, і дуже важливо про це теж відразу сказати дизайнеру, щоб він міг гарно обіграти цей елемент, а не “тулити” в уже готовий ремонт.









* * *

Проявляти ініціативу, ділитися ідеями та власним баченням, але водночас - дослухатися до того, що кажуть професійні дизайнери. Такою підсумковою порадою діляться у Destyle. 

Розповідають, що замовники часто мають задуми стосовно поділу кімнат, додаткових комор чи коридорів, але через брак досвіду не здатні оцінити, яким це вийде на практиці. У той же час професійним поглядом відразу видно, яка ідея варта втілення, а яка - тільки створить додаткові незручності. Адже повертаючись до того, що таке дизайнерський ремонт - це не просто стильне і модне оформлення житла, а в першу чергу - максимальний комфорт.

Людмила ЯВОРСЬКА

Фото Романа ДОМБРОВСЬКОГО

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024