Громади можуть отримати гроші від держави на швидкісний інтернет

01 Травня 2021, 10:04
1429

Швидкісний інтернет — важлива складова як процесу цифровізації, так і цифрової держави загалом. Великі міста вже давно не відчувають проблем із підключенням до мережі.

Проте, за статистикою, понад 3 мільйони мешканців України живуть без можливості отримати доступ до швидкісного інтернету. На подолання цієї соціальної нерівності спрямований проєкт «Інтернет-субвенція». Про це йдеться на Урядовому порталі.

Завдяки реалізації цього проєкту до кінця 2021 року понад мільйон українців уперше зможуть підключитися до оптичного інтернету.

Оптичний інтернет – це фіксований швидкісний інтернет із використанням найсучасніших технологій, він найбільш швидкий та надійний. І саме його отримають українські села уже у 2021 році.

Ціль Мінцифри – забезпечити 95% українців доступом до швидкісного інтернету в будь-якому куточку нашої країни. Її планують виконати у три найближчі роки. Тоді ж українці отримають змогу користуватися державними послугами, які будуть доступні онлайн на 100%.

«В Україні понад 15 тисяч сіл не мають підключення до інтернету з різних причин. Та ми намагаємося це змінити за допомогою проекту «Інтернет-субвенція». Для його реалізації в державному бюджеті на 2021 рік передбачено 500 млн гривень.

Завдяки цим коштам більш ніж 6 тисяч соцоб’єктів отримають доступ до інтернету. До того ж, ми не перекладаємо оплату за користування інтернетом на школу або лікарню. За контрактом для соціальних об’єктів він буде безкоштовним до кінця 2022 року», – розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Реалізація проєкту відбуватиметься максимально прозоро й зручно для українців. Задля цього Мінцифри створило сайт, присвячений Інтернет-субвенції, і дашборд, на якому можна в реальному часі стежити за перебігом проєкту. Станом на сьогодні попередньо заяви подали вже 727 громад, у складі яких майже 4500 сіл і понад 10 тисяч закладів соціальної інфраструктури.

Незабаром Уряд прийме постанову, якою урегульовується порядок та умови надання субвенції. Після цього відкриється офіційний збір заявок, що триватиме 10 робочих днів. Про старт Мінцифри електронною поштою сповістить громади, які подали попередні заявки. Громади матимуть 10 робочих днів на остаточне подання заяв.

Після відбору громади отримають гроші з держбюджету, потім проведуть прозорий тендер, і лише тоді провайдери почнуть розбудовувати мережу. Жителів закликають через своїх голів громад звертатися до Мінцифри, щоб вже за кілька місяців отримати доступ до швидкісного оптичного інтернету.

Оптичний інтернет не тільки дасть можливість користуватися перевагами цифрової держави, а й допоможе захистити українців від ризиків коронавірусної хвороби. Щоб навчання, робота та спілкування з близькими були максимально безпечними та дистанційними.

Читайте також: Поблизу Цуманя запрацював майданчик для зважування фур. ВІДЕО, ФОТО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024