Ківерцівський лісгосп проводить махінації з вирубкою лісу у заказнику

17 Серпня 2017, 17:25
2732

Як вирубати ліс та не понести за це відповідальності: майстер-клас від Ківерцівського лісгоспу.

У 2016 році вирубали понад 23 гекртари лісу на території заказника, а в 2017, щоб замести сліди і уникнути відповідальності, через суд «зменшили» заповідну площу.

Про це пише Громадське Волинь.

Майже 8 мільйонів збитків завданих державі працівниками ДП Ківерцівське лісове господарство внаслідок суцільних і  вибіркових  санітарних рубок на території зоологічного заказника «Зубр» нарахувала торік Державна екологічна інспекція у Волинській області. Про це йдеться у акті ревізії, яку в травні-липні цього року у лісгоспі проводила Державна аудиторська служба.

Однак ківерцівські лісівники знайшли спосіб за допомогою Феміди ухилитися від компенсації цих збитків. Так у березні 2017 ДП Ківерцівське ЛГ подало позов до Волинського окружного адмінсуду про скасування рішення облради від 31 липня 2014 року, яким межі заповідника «Зубр» було збільшено з 5530,0 га до 10043,6 га. І хоча термін позовної давності відносно даного рішення минув, у суді Ківерцівський лісгосп переконав суддю Сергія Костюкевича, що ні.

Позов задовольнили повністю, рішення Волинської обласної ради про розширення меж зоологічного заказника визнали незаконним. Бо, йдеться у постанові суду,  зміни меж природно-заповідного фонду повинні бути погоджені з профільним Міністерством, а також з постійними землекористувачами. Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА (як представник профільного міністерства) у травні 2014 року зверталося листом  до ДП Ківерцівське ЛГ і просило погодити розширення меж заказника «Зубр». Та Ківерівський лісгосп тоді відмовив.

Волинська обласна рада погодилась з рішенням Волинського адмінсуду і апеляцію не подавала. Третя сторона, яка не заявляла самостійних вимог, Управління екології і природних ресурсів Волинської ОДА, у квітні цього року подала апеляцію до Львівського апеляційного адміністративного суду. Проте за місяць її відкликали.

Чому обласна рада не відстоювала власне рішення? Чому не подавала апеляційної скарги? Чому управління екології дало задню? Де ж Прокуратура і над чим працює Управління захисту економіки? Адже за фактом рубки ще влітку 2016-го відкрили  провадження! Питань більше, ніж відповідей. Але лісу вже ніхто не поверне, і коштів, очевидно, теж.

Станом на сьогодні відомо, що Ківерцівський лісгосп вже й сам ініціює збільшення площі заказника, до раніше пропонованої обласною радою.

Коментарі
18 Серпня 2017, 00:27
Всі знають про махінації нашого лісгоспу. Але мова йде про дуже великі заробітки, і в результаті всім хватає на хабарі.
18 Серпня 2017, 03:53
Хтось читав констатуючу частину рішення облради №24/67 від 31.07.2014 року? Там прописано, що на виконання припису Державної екологічної інспекції у Волинській області рішення облради на площу заказника 5530 га приймалося з порушенням законодавства без погодження Мінприроди України (так як прописав тепер адміністративний суд). А тому рішення облради на площу заказника 10043,6 га було не нове, а приводилося у правове поле і не потрібно було його тоді у 2008 році погоджувати з Мінприроди України. Країна абсурдів: на "біле" кажуть "чорне", на "чорне" - "біле"...
18 Серпня 2017, 13:41
Всі рішення про розширеня меж цього заказника приймались з порушеннями
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024