Ківерціські свободівці вшанували пам'ять жертв масового знищення українців польськими та російськими окупантами

01 Вересня 2017, 17:14
1406

Півтори тисячі невинно вбитих осіб – результат змови поляків та російських партизан.

У четвер, 31 серпня, представники Волинської «Свободи» спільно з ветеранськими спілками краю вшанували пам'ять беззбройних українців ‒ жертв злочину польської Армії Крайової, вчиненого поляками у змові з російськими партизанами поблизу села Гайове Ківерцівського району Волині.

За даними дослідників, число жертв розправи серед мирного населення, вчиненої над українцями 31 серпня 1943 року, сягнула півтори тисячі осіб. Про це йдеться на сайті ВО «Свобода».

Совєцька пропаганда зробила все, аби про цю сторінку «Волинської трагедії» ніхто не дізнався, інформацію про місце, де сталася ця трагедія, десятиліттями замовчувалася. Завдяки двом ще живим свідкам тих подій точне місце трагедії активісти Волинської «Свободи» та ветеранських спілок Волині встановили лише у вересні 2014 року. 11 липня 2015 року на місці розстрілу беззбройних українців встановили пам'ятний хрест, який освятили священики Української Православної Церкви КП на чолі з Митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом. Вирішено, що в день трагедії, 31 серпня, тут відбуватимуться пам'ятні заходи.

Панахиду за невинно убієнними українцями 31 серпня 2016 року звершив священик Української Православної Церкви КП із села Тростянець Ківерцівського району отець Сергій.


 

«Українцям Господь дав таку благодатну землю, бо впевнений, що ми спроможні її оборонити й захистити для наших нащадків. Навіть ціною власних життів. І доки ми боронитимемо своє, нас нікому не здолати», ‒ наголосив священик.

Про трагічні події тих часів розповіли заступник голови Волинської «Свободи», перший заступник голови Волинської обласної ради свободівець Олександр Пирожик, голова Ківерцівської районної організації ВО «Свобода» Анатолій Пушкін, учасник російсько-української війни, представник «Легіону Свободи» Анатолій Король, заступник голови Волинської ветеранської спілки політв'язнів і репресованих Олександра Бондар. Присутні провели історичні паралелі, які показують, що поляків і росіян завжди цікавили лише наші території, і заради їх загарбання та знищення українців окупанти готові були об'єднуватися проти українців. Свідченням цього і є трагедія поблизу Гайового.



 

«Трагізм і цинізм цієї події ‒ у змові поляків із росіянами, які обійшли українців з тилу, взявши їх в оточення і створивши т. зв. «котел». Росіяни оточили село ‒ і почалася масова розправа над беззбройним українським населенням. Окупанти розстрілювали всіх без розбору, не жаліючи дітей, жінок, стариків. За даними дослідників, тут загинуло близько півтори тисячі осіб цивільного українського населення. Польське цивільне населення потім саме закопувало трупи, бо серед живих майже нікого з українців у тих краях не лишилося. В ті роки окупанти розграбували, спалили дотла і повністю знищили в цій окрузі декілька поселень: Юзефин, Йезьорський Майдан, Софіївка, Яромель, Добра. Нині там, де були ці населені пункти, ‒ ліси, чагарники й поля», ‒ нагадав хроніку тих подій Олександр Пирожик.

У пам'ятних заходах узяли участь Почесний голова Волинського крайового братства вояків ОУН-УПА імені Клима Савура Василь Кушнір, голова обласної організації Всеукраїнського об'єднання ветеранів Іван Стецькович, голова обласної ветеранської спілки політв'язнів та репресованих Ігор Гураль, голова обласної організації ВМГО «Сокіл» Максим Новицький, станична Луцької станиці Братства ветеранів ОУН-УПА Марія Ткачук, інші ветерани УПА. Вони вважають, що на цьому місці належить встановити повноцінний обеліск, написи на якому правдиво висвітлювали би трагічні сторінки нашої історії.


У віче взяли участь також голови Журавичівської сільської ради Алла Гонтар та Омельненської сільської ради Василь Зінчук.


 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024