Незаконно та систематично: у селі Заброди підприємець нелегально видобуває пісок

03 Червня 2021, 16:28
Скріншот з відео 1625
Скріншот з відео

Місцева активістка Юлія Хвалько разом з іншими мешканцями села Заброди, що поблизу Ківерців, вже рік веде активну боротьбу з підприємцем Сергієм Шкарлатюком, який, за її словами, незаконно та систематично видобуває на території села пісок. 

Про це інформує ІА «Конкурент».

Юлія стверджує, це вже не перша ділянка, яку обмилував підприємець. Раніше його нелегальну діяльність помічали у сусідньому селі.

«Одразу видно, що він його не для власних потреб використовує, бо таку кількість піску, яка тут викопана, не можна використати. Хіба будувати якийсь п'ятиповерховий будинок», — розповідає активістка Юлія Хвалько.

Підприємець іноді вивозить пісок фурами, а щоб приховати злочин — скидає в кар'єр сміття.

«Тут близько поверхневі води, буквально два метри. Воно ж усе перегниває і потрапляє у підземні води. А ми це п'ємо», — зазначила Юлія.

Сам же підприємець всі звинувачення спростовує. Запевняє, що ділянка приватизована, тож він копає тут пісок законно. Ну і, звісно, не на продаж. 

«Будується у мене друг. Я йому завіз три машини пісочку. Грошей не брав, бо то мій друг. Він дав мені солярки і я забрав. Все. Це моя приватизована ділянка землі. Я його купив, документи на себе ще не оформив», — зазначив підприємець Сергій Шкарлатюк.

«Він пояснив, що планує тут будівництво, планує якийсь підземний гараж. І ведуться зараз підготовчі роботи до того всього. Якщо виясниться, що цей чоловік справді продавав пісок, то можу пообіцяти, що він буде притягнутий до відповідальності», — прокоментував Валентин Федорук, староста Сокиричівського старостинського округу.

Згідно зі статею 23 Кодексу України про надра, землевласники дійсно мають право видобувати корисні копалини місцевого значення, такі як пісок чи крейда. Проте, не більше ніж на глибині двох метрів і лише для власних потреб.

«Він ссилається на 23 статтю, що приватним власникам можна два метри копати. Але, якщо технікою копати, а не якимось ручними засобами, то потрібен спецдозвіл, усі містобудівні умови. Потрібно все. Він працював там нелегально. І вже там не одна дев'ятиповерхівка у Луцьку побудувалася на цьому піску. Якщо ще раз ця людна туди (ред. — на ділянку у Забродах) поїде, то відразу уся техніка відправиться на штрафмайданчик. Повністю», — запевнив Олександр Ковальчук, голова Ківерцівської територіальної громади.

Тим часом у Державній екологічній інспекції активістам радять писати заяву.

«Щоб офіційно відреагувати на ситуацію, нам необхідне звернення. Кожен громадянин України може звернутися до Держекоінспекції подзвонивши на гарячу лінію, або ж написавши електронне звернення на нашу електронну пошту. Усі дані у нас на офіційному сайті», — порадила Анна Тумік, прессекретарка Державної екологічної інспекції у Волинській області.

Екологи кажуть, що за незаконний видобуток піску законом України передбачений штраф від 170 до 510 гривень. Окрім того, нараховується завданя шкода, що може сягати сотень тисяч гривень.

Сергій Шкарлатюк поки отримав лише попередження, кажуть у міськраді. Якщо він вирішить відновити свій промисел — отримає значно жорсткішу відповідь. 

Читайте також: Житель села Котів постане перед судом за незаконну вирубку вільхи у лісництві

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024