Одна з найкращих пасік – в Ківерцівському районі

03 Вересня 2017, 10:30
7141

У краї більшає бджолиних сімей серед лісу Волинь – єдина область, де досі збережені консервні цехи при лісгоспах. Разом із перетертими з цукром ягодами, варенням, маринованими грибами, консервованим березовим соком та іншою смакотою продається унікальний лісовий мед.

Це найсмачніший і найбільш цілющий нектар, якого шанують волиняни ще із княжої доби, – пише Роман Жижара.

Бджолина королева любиться в небесах

Про популярність лісового меду годі й розповідати – по нього у лісгоспах краю стоїть черга до узлісся. Господині заздалегідь замовляють смакоту, яка надзвичайно корисна для дітей, ослаблених літніх людей та вагітних. Не дивно, що лісівники покладають чималі сподівання на пасіки в лісах.

Медовий промисел має великі перспективи, оскільки перевага пасік у лісі не лише в екологічності солодкого продукту, а також у наявності пальового меду – з ялини та сосни, розповідають у прес-службі лісомисливського облуправління.

Лісовий мед у краї качали ще з князівських часів. Раніше промислом займалися переважно поліські бортники. Однак нині більшість «диких» пасічників отаборилися навколо місцевих лісгоспів-господарів тутешніх лісів. Загалом волинські лісогосподарські підприємства утримують близько 500 бджолосімей.

– Своїх бджоли не кусають, – жартує пасічник Євген Колодій. – Доглядаємо бджіл за давніми прадідівськими традиціями. І роботящі комахи нам віддячують цілющим нектаром у доброму взятку. Зазвичай у кожному вулику лісових пасік – від 150 тисяч до 600 тисяч бджіл. Ці трудяги в пошуках нектару і пилку за день налітують сотні, деколи до тисячі кілометрів.

– Лісовий мед – найбільш цілющий і найсмачніший, адже цей ліс екологічно чистий, у ньому багато цілющого різнотрав’я. Та й дерева дають поживу, бо росте липа, черешня, обліпиха, ліщина, волоський горіх, дуб, модрина, – каже прес- секретар лісомисливського облуправління Сергій Цюриць. – Бджілка приносить дуже велику користь самому лісу – робить велику роботу із запилення дерев і
зілля. Вважають, що завдяки цим крилатим трудівницям ліс стає здоровішим, краще росте. Місцеві кажуть, що в гущавинах досі не перевелися й дикі бджоли.

Кілька роїв бачили в дуплах старих дерев. На лісових пасіках є дерева, на яких прилаштований дивний на вигляд продовгастий будиночок. Виявляється, це пастка для бджіл, що рояться. Кожного літа з вуликів разом із молодою маткою вилітає рій. Його потрібно вчасно перейняти і повернути до якогось із вуликів. Якщо цього вчасно не зробити, можна втратити матку-королеву, а відтак і бджолину сім’ю.

– Матки свій шлюб із обранцем вкладають на небесах. Для цього вилітають із вулика і піднімаються на два кілометри вгору – аж під хмари. За ними летять і трутні. Не кожному під силу піднятися у таку височінь. Але з найбільш витривалішим, люблячим і сильним матка любиться у небесах. І вже заплідненою безпомильно знаходить дорогу до свого будиночка. А там, диви, за якийсь час і рій
за собою піднімає, – розповів Сергій Цюриць.

Лісовий мед збирає волинський лісовичок

Бджілці без людини важко вижити, особливо посеред лісу, де безліч ворогів. Узимку можуть миші залізти і знищити сім’ю. Великого клопоту бджілкам і пасічнику завдають ледь помітні кліщі та інші хвороби. Тож лісівники чи не щотижня мусять переглядати всі вулики. А їх на Волині чимало. Пасіки створені практично в кожному лісгоспі, в окремих – навіть по дві-три. Скажімо, в лісах Любомльського
лісгоспу мешкає сто бджолосімей. Лісовим пасікам уже понад півстоліття. Не відстають у розвитку медової справи й пасічники ДП «Маневицьке ЛГ», де минулої весни нарахували 74 бджолосім’ї. Тутешні пасічники цього року вже отримали 350 кілограмів лісового меду.

Одна з найкращих пасік створена у Ківерцівському лісгоспі на території Звірівського лісництва. Нині у добротних нових вуликах живуть 70 бджолосімей. Пасіка сучасна, там є всі умови для отримання найвищої медоносної бази. І цього сезону вже зібрали понад 300 кілограмів цілющої смакоти, кажуть у прес-службі.

Доволі колоритна пасіка створена в Шацькому учбово-дослідному лісовому господарстві, який очолює Андрій Самолюк. На тутешніх пасіках бджоли живуть у патріотично пофарбованих синьо-жовтих вуликах домівках. На пасіці – 20 бджолосімей.

– Одна бджолосім’я приносить 15–20 кілограмів меду за сезон. Цілющого і запашного. Цього року плануємо реалізовувати смакоту як місцевим селянам, так і курортникам, які приїздять на Шацькі озера, – розповів директор господарства
Андрій Самолюк.

До речі, придбати лісовий мед на Волині можна виключно через мережу фірмових магазинів «Лісовичок» державного облуправління лісового господарства. Вони стоять при стратегічних автотрасах Київ-Варшава, Луцьк-Рівне, поблизу рекреаційних пунктів, а також у лісових селах Волині.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024