Половину депутатів Прилуцького не цікавить питання об'єднання з Луцьком

15 Вересня 2017, 18:23
1629

Відбулася сесія Прилуцької сільської ради щодо об'єднання з Луцьком: депутати не зібралися.

Наступне засідання відбудеться 29 вересня, – пише ВолиньPost.

Голова Прилуцької сільської ради Валентин Арчибасов розповів, що у рамках договору, укладеного минулого року, передбачили низку моментів. Йдеться про Центр надання адміністративних послуг, рейси маршрутки №19 до села, ремонт дороги, якісна освіта, медицина та опіка закладами культури. 
 

Наразі реконструкцію приміщення для Центру надання адмінпослуг вже розпочали, на ремонт дороги Наливайка – Богуна виділили кошти та зараз тривають тендери на роботу – вони саме на етапі отримання документів, – каже Арчибасов.
 

Заклади культури та медицини «віддали» району, тож нині там опікуються його фінансуванням. Щодо маршрутки, то з обіцяних 4 разів, як вона їздила до села спочатку, нині залишився лише 1 ранковий рейс. Причина відмови від рейсів – знову ж таки поганий стан дорожнього покриття, тендери на ремонт якого саме тривають, – додає він.
 

1 вересня у Прилуцькому відбулися збори громади, на які прийшло близько 70 людей, 52 з яких підтримали об’єднання. Тож, сьогодні під час сесії депутати повинні були прийняти рішення про об’єднання чи не об’єднання із Луцьком. 

Проте на сесію прийшли лише 7 депутатів із 15. До слова, не відбулася й попередня позачергова сесія 31 серпня.

 

«Я не знаю, по якій причині деякі депутати не хочуть приходити чи не прийшли саме на цю сесію», – зауважив голова сільради Валентин Арчибасов. 
 

Депутат Петро Сущук розповів, що вчора питання про об’єднання розглядали на бюджетній та земельній комісіях. Мовляв, деякі депутати попереджували, що не зможуть прийти. Проте, за його словами, втрата часу може призвести до втрати можливостей об’єднання, адже якщо село так нічого і не вирішить, то згодом втратить можливість об’єднуватися добровільно, а його «приєднають кудись силою». Тому Сущук запропонував зібратися на вихідних. 

Проте депутат Іларіон Маковський додав, що кожен депутат став обранцем громади добровільно, тож не приходити на сесії – неприпустимо. «Це безвідповідальність та неповага до людей», – додав він. Тому Маковський зауважив, що треба зібрати збори депутатів та з’ясувати цю ситуацію.

«Або хай напишуть заяву і уходять, або хай ходять на сесії», – додав Маковський. 
 

Під час дискусії висловили претензії й щодо того, що обговорення було 1 вересня – мовляв, у вчителів свято, у решти – робочий день. Арчибасов зауважив, що обговорення призначили відповідно до термінів, передбачених законом. 

До слова, на сесію завітали депутат обласної ради від партії «Укроп» Олександр Омельчук та голова районної ради Василь Хмілевський. Вони пропонували «передзвонювати» відсутнім депутатам. Натомість мешканці, які прийшли на сесію, висловили свої претензії щодо невиконання взятих ще рік тому зобов’язання. 
 

«Чого тільки «Укроп» нас тягне й тягне до міста?» – спитала пенсіонерка Ганна Новікова. Мовляв, якщо вони так хочуть об’єднуватися, то варто піти людям назустріч. Бо якщо ситуація із невиконанням домовленостей триватиме й далі, то ні про яке об’єднання мови не буде, і селяни погрожують ініціювати розірвання договору про співпрацю.
 

У відповідь Омельчук зауважив, що, може, й варто розірвати домовленість, «щоб діти з Прилуцького не їздили до школи» в обласний центр. Такі фрази обурили людей. «Ні «Батьківщина» сюди не приходить, ніхто, тільки «Укроп». Чим вам тут пахне?» – обурилася пенсіонерка. Тому вона попросила депутата облради поговорити з колегами з міськради. 

Згодом дискусія переросла у невелику перепалку. Зрештою після тривалих обговорень наступне засідання сесії призначили на 29 вересня.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024