Відбудеться міжнародна конференція щодо відродження історичних пам’яток Олики

20 Вересня 2017, 18:04
2636

Науковці з України, Республіки Польщі та Білорусії вже завтра зберуться на міжнародну наукову конференцію «Олика та Радзивілли в історії України, Польщі та Білорусі», краєзнавчі читання «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ківерцівський район та Олика в історії України та Волині».

Про це інформує прес-служба Волинського УКРОПу.

Захід відбудеться за ініціативи та підтримки народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич і триватиме упродовж 21-22 вересня 2017 року.

До народного депутата звернувся заступник директора Інституту газу НАН України, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України Віктор Жовтянський щодо відродження історичних пам’яток смт Олики, де розташований замок князів Радзивіллів та католицький костел.

Питанням реставрації храму та відновлення історії селища Олика Ірина Констанкевич почала опікуватися ще будучи обласним депутатом. З її ініціативи внесли зміни до регіональної Програми підтримки культури щодо виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації для реконструкції костелу-колегіату.

Варто зазначити, що Олицький костел-колегіат – визначна барокова пам’ятка сакральної архітектури ХVII століття, яку на сьогодні визнано найкрасивішим римо-католицьким храмом на Волині.

Ірина Констанкевич наголошує, що такі культурні пам’ятки треба відроджувати насамперед для виховання у наших людей любові й пошани до духовної історії.

«Ми будемо приділяти увагу таким історичним об’єктам, адже це не лише польська, але й українська історична спадщина. В Олиці чимало пам’яток, які можуть перетворити це селище на туристичну родзинку Волині та України. Цьому передуватиме довгий шлях наполегливої праці, але його вже розпочато, і ми не зупинимося впевнено ним крокувати», – зазначила нардеп.

Питання відновлення пам’ятки обговорили навесні у Варшаві під час IIІ звітної конференції Фонду Культурної Спадщини Польщі, у якій взяли участь народний депутат і колеги-укропівці – депутати Волинської облради Вячеслав Рубльов та Олександр Омельчук, помічник народного депутата Лариса Понєдєльник.

Офіційне відкриття міжнародної конференції відбудеться 21 вересня 2017 року о 10.00 у конференц-залі Бібліотеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (м.Луцьк, вул. Винниченка, 30а).

Читайте також:

В Олиці поляки відновлюють костел

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024