За сприянням нардепа в Олиці відновлять «Версаль»

24 Вересня 2017, 09:14
1655

В Олиці завершилася міжнародна конференція «Олика і Радзівілли в історії України, Польщі та Білорусії». 

Про це інформує прес-служба Волинського УКРОПу.

Головна мета заходу – привернути увагу громадськості до пам’яток культури та архітектури, які лишилися в спадок від славетного роду Радзівіллів. Ідейний натхненник проведення конференції – народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич. Проблемами збереження Олицьких пам’яток культури Ірина Мирославівна почала цікавитися, ще будучи депутатом Волинської обласної ради. До міжнародної конференції народний депутат долучилася й організаційно.

«Олика зараз виглядає, як руїна і це крає серце. Бо, на жаль, і наша держава, і уряд, і Міністерство культури не докладають зусиль, аби належно пошанувати численні пам’ятки минулих епох. І Олика яскравий приклад тому, що ми зі свого боку, маючи пам’ятку, яку свого часу називали Український Версаль, нічого не робимо для того, щоб відновлювати, реставрувати та досліджувати її історію. Саме тому, аби привернути увагу до цих неймовірних пам’яток культури і архітектури, виникла ініціатива провести конференцію», – розповіла народний депутат Ірина Констанкевич.

«Олицький костел і замок Радзівіллів – це об’єкти спільної історії двох народів – українців і поляків. Ми, як депутати обласної ради, постійно наголошуємо на тому, що ці пам’ятки культури потрібно берегти і відновлювати. Проте, чомусь це питання не є пріоритетним для нашої держави і виконавчої влади. Важливо проводити такі конференції і важливо, аби міжнародна спільнота чула і знала про те, що Україна має величезний туристичний потенціал і величні об’єкти для вивчення історії», – підкреслює депутат Волиньоблради, укропівець
Олександр Омельчук.

Спільна робота над відновленням визначної архітектурної пам’ятки – Олицького костелу об’єднала польську і українську сторони ще в 2013 році. Цей надзвичайно цінний історичний об’єкт тоді був напіврозваленим. Зараз у ньому проводять реставраційні роботи, які повністю фінансує Польща.

«Відновлення колегіального костелу Святої Трійці в Олиці, реставраційні роботи у якому стали можливі завдяки підтримці Міністерства культури і національної спадщини Респубілки Польщі в Олиці є пріоритетним і дуже важливим. Фінансування, яке надає Фонд культурної спадщини, надходить не тільки від Міністерства культури, а також від сенату і приватних спонсорів», – розповіла заступник директора департаменту культурної спадщини за кордоном і воєнних страт Міністерства культури і національної спадщини Польщі Дорота Янішевська-Якубяк.

Така співпраця надихнула і волинян долучитися до відновлення пам’яток української історії на території Польщі. За словами депутата Волинської обласної ради Вячеслава Рубльова, в облраді вже запланували привести до ладу кладовища українців в Польщі. Запевняє: на це в бюджеті навіть передбачили кошти.

«Ми, зі свого боку почнемо реалізовувати проекти на території Республіки Польща. Зокрема, 100 тисяч гривень ми виділили минулої сесії обласної ради на впорядкування православних кладовищ на території Польщі. Роботи проводитимуть українські волонтери. Маємо надію, що польська сторона буде сприяти нам там, як ми тут сприяємо їм в Олиці», – зазначив депутат Волинської обласної ради, голова фракції «УКРОП», радник голови облради Вячеслав Рубльов.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024