Мешканець Конопельки перетворив старого «Москвича» на тракторець

13 Жовтня 2017, 10:57
4591

Івана Веремчука із села Конопелька Ківерцівського району знають по всій окрузі, бо вміє дати друге життя різній техніці.

Хоч не має спеціальної освіти, в молодості багато займався самоосвітою, передплачував та по кілька разів перечитував журнал «Моделіст-конструктор». У його господарстві багато зроблено власними руками. Нині дуже виручає тракторець, якого зробив зі старого «Москвича», – пише Руслана Татарин у Віснику.

– Ой, та зараз я вже нічого не хочу робити: голова не та, – відмахується від моїх запитань 67-літній Іван Олексійович. – А замолоду любив з технікою чудити. Найперше склав саморобного тракторця-ЗІДика з об’ємом двигуна 4,5. Але тоді не можна було мати вдома саморобної техніки на чотирьох колесах. Прийшли з міліції хлопці, мовляв, або розбирай, або конфісковуємо його. Почав сваритися з ними. А потім написав у Москву в редакцію журналу «Моделіст-конструктор» лист із запитанням, чи є такий закон, щоб саморобний трактор забирати. Мені надіслали відповідь, що «дозволено у господарстві тримати лише техніку на двох колесах». У той час у райвідділі робили ремонт і в них мотор заклинило у бетонозмішувачі. Покликав начальник мене і просить: «О, ти велика людина, раз до Москви дійшов. Але як поладиш бетономішалку, забудемо про твій тракторець». Звичайно, я все зробив. З того й почалося. Всім помагав.

Дядько Іван здобув спе­ціальність токаря, тож без проблем міг виточити будь-яку деталь. Працював у колгоспі трактористом, був паличкою-виручалочкою для колег – що не міг зробити дипломований механік, то робив Іван.

За своє життя чоловік склав кілька тракторців для себе. А виходило так, що хтось почує про них і просить продати. Є його саморобні залізні коні у кількох людей. Також на замовлення для двох організацій виготовив станки для столярних робіт. Чоловік уже давно на пенсії, а сидіти без діла таки не може – крутиться, майструє. Придбав старенького «Москвича», щоб дістатися райцентру у справах, а він виявився прогнилим. Спочатку думав назад віддати, а жінка порадила: «Може, з нього тракторця склепаєш?»

– Ось моя техніка, – показує, розкриваючи брезент. – Мотор від «Москвича», рульова колонка і колеса теж. Причеп сам зробив. А найголовніше, що на все є документи, бо зараз без цього ніяк. Цим тракторцем і дров з лісу можу привезти, і картоплю з городу забрати.

Іван Олексійович разом з дружиною виховали п’ятеро дітей. З них троє хлопців, але ніхто із синів не перейняв батькову любов до техніки. Тож, можливо, комусь із одинадцяти внуків передасться дідів талант.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром