У Олицькій громаді створять Церковну раду

26 Вересня 2021, 13:36
Нарада із представниками релігійних організацій Олицької громади 998
Нарада із представниками релігійних організацій Олицької громади

Селищний голова Олександр Прендецький провів нараду із представниками релігійних організацій Олицької територіальної громади щодо створення Церковної ради при Олицькій селищній раді.

Обговорення цього питання відбулося 22 вересня. Про це інформує пресслужба селищної ради на офіційному сайті громади.

Очільник громади звернувся до священнослужителів із пропозицією створити дану раду, як дорадчий і консультативний орган при Олицькій селищній раді. Майже всі присутні підтримали таку ініціативу голови, однак були й невизначені. 

Вирішили розробити розпорядження селищного голови про створення даної Ради та відповідне положення. Забезпечити ознайомлення усіх релігійних організацій та після обговорення внести свою згоду чи незгоду участі в Церковній раді при Олицькій селищній раді.

Наступним актуальним питанням була організація збору коштів на встановлення паркану на цвинтарі селища Олика. Обговорили шляхи розв'язання проблемного питання та вирішили незабаром розпочати роботи. 

Також розглянули участь представників усіх релігійних організацій у спільній із представниками селищної ради толоці на цвинтарі Олики, яка відбудеться 30 вересня 2021 року (четвер) о 9:00. Запрошуються усі охочі до спільної корисної справи. З собою мати необхідний інструмент.

Довідково:

Відповідно до Положення Церковна рада при Олицькій селищній раді (далі – ЦР) – представницький міжконфесійний консультативно-дорадчий орган, утворений найбільшими християнськими Церквами Олицької селищної територіальної громади Волинської області з метою сприяння національно-духовному відродженню, розв'язання суспільно-релігійних проблем, координації міжцерковного діалогу, удосконаленню державно-церковних відносин та організації спільних благодійних проєктів.

ЦР функціонує при Олицькій селищній раді на засадах рівності та рівноправ’я поваги до внутрішніх постанов і традицій усіх чинних в рамках Конституції України релігійних організацій, є незалежною від будь-яких політичних партій, рухів, інших громадських формувань та їх керівних центральних органів.

ЦР не втручається у внутрішні справи релігійних і громадських організацій, у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації», іншими законодавчими актами та міжнародними договорами України у тій частині, що стосується релігійних організацій.

Основні завдання Церковної ради:

  • обговорення, узгодження, ухвала та оприлюднення спільних заяв і пропозицій щодо актуальних державно-церковних, суспільно-релігійних проблем тощо;
  • сприяння міжконфесійному взаєморозумінню та злагоді;
  • організація спільних благодійних проєктів;
  • активізація участі релігійних організацій у духовному відродженні області, зміцненні гуманістичних засад суспільства;
  • організація  та  проведення спільних заходів (конференції, семінари, наради тощо) щодо національно-духовного відродження, суспільно-релігійних проблем, міжцерковних відносин, застосування і додержання законодавства про свободу совісті та релігійні організації тощо;
  • організація оприлюднення діяльності ЦР та сприяння всебічному висвітленню релігійного життя області засобами масової інформації.

Для забезпечення виконання своїх завдань Церковна рада:

  • звертається до центральних і місцевих державних органів, а також до керівників органів громадських та релігійних організацій з відповідними пропозиціями;
  • одержує в установленому порядку від органів державної виконавчої влади всіх рівнів інформацію з питань, які вносяться на розгляд ЦР;
  • звертається за необхідною інформацією до керівних органів громадських і релігійних організацій;
  • залучає до роботи на громадських засадах релігієзнавців, експертів-працівників, інших фахівців з питань, що вносяться на розгляд ЦР;
  • приймає звернення до громадськості;
  • використовує для підготовки питань, що вносяться на розгляд ЦР, теоретичні розробки відповідних релігійних, громадських чи державних інституцій, інші матеріали інформаційного, консультативного чи рекомендаційного характеру;
  • створює на громадських засадах робочі групи та комісії з актуальних напрямів діяльності (відродження духовності, моральне виховання, експертно-консультативна робота, добродійництво та милосердя, міжцерковна злагода, видавництво та зв’язки із засобами масової інформації тощо).

До складу Церковної ради на добровільній основі, входять керівники (повноважні представники) релігійних організацій, статути яких зареєстровані у встановленому Законом порядку.

Вихід релігійних організацій зі складу ЦР є вільний.

Основною формою роботи є засідання, що проводяться за необхідністю, але не рідше одного разу на півріччя. На засідання можуть запрошуватися з правом дорадчого голосу представники релігійних організацій, які не увійшли до складу ЦР, а також представники відповідних державних органів чи громадських організацій.

Головують на засіданнях члени почергово. Засідання вважається правочинним, якщо усі члени ВРЦ повідомлені та на ньому присутні більша частина її членів.

ЦР приймає ухвали, які мають рекомендаційний характер. Ухвали вважаються прийнятими, якщо рішення ухвалене усіма керівниками (повноважними представниками) релігійних організацій ЦР, шляхом консенсусу.

Читайте також: У костелі міста Ківерців відбудеться концерт органно-віолончельної музики

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024