На фестивалі в Холоневичах Василя Чепелюка вшанував... Василь Чепелюк

18 Жовтня 2017, 10:40
Василь Чепелюк на фестивалі «Криївка Перця» 4949
Василь Чепелюк на фестивалі «Криївка Перця»

Народний артист України Василь Чепелюк виявився не лише повним тезкою, а й нащадком відомого повстанця Перця.

До 75-річчя створення Української повстанської армії 15 жовтня у селі Холоневичі Ківерцівського району вдруге відбувся фестиваль повстанської пісні «Криївка Перця», – пише для Волинської Газети Сергій Поліщук.

Шлях до цього фестивалю був довгим і тернистим. Але після років пошукових робіт у серпні 2014 року з ініціативи головного редактора «Волинської газети» Володимира Данилюка та за підтримки свободівця, тодішнього начальника облуправління лісового та мисливського господарства Василя Мазурика на Перцевій горі в лісовому масиві біля села Липне Ківерцівського району було встановлено та урочисто відкрито пам’ятний знак на місці героїчної загибелі в нерівному бою з опергрупою МГБ і головорізами з 227-го стрілецького полку МВД СССР надрайонного провідника ОУН, керівника боївки УПА Цуманського р-ну Василя Чепелюка (псевдо «Перець»).

Чин освячення тоді провів митрофорний протоієрей Цуманської округи УПЦ Київського патріархату отець Тарас Манелюк. Власне, це й закономірно, що ці дві людини знову були на цій території Ківерцівщини, щоб віддати шану героям УПА та послідовникам боротьби за Українську самостійну соборну державу в наш час.

А причина була більш ніж вагома: з ініціативи адміністрації Ківерцівського національного парку «Цуманська Пуща» вже вдруге поспіль проводиться велелюдний фестиваль «Криївка Перця». Торік він був на околиці Липного, неподалік якого у криївці підірвав гранатою себе та невідомого бойового побратима Василь Чепелюк у далекому 1952 році, а нині – в рідному селі «Перця», де він народився і в пам’яті мешканців якого назавжди залишився 30-річним відчайдухом…

На почесному місці біля старого маєтку польського пана Генріха Керни, де в роки Другої світової війни перебував гарнізон військ МВД, а потім функціонувала стара лікарня, знаходилася єдина донька Василя Чепелюка – Лідія Літвінцова. Саме їй із нагоди 75-річчя було вручено подарунок від народного депутата України від Маневицького округу №23 Ірини Констанкевич.

Але спочатку була реконструкція бою відділу УПА з підрозділом гітлерівських десантників. У відтворенні військово-історичної групи «Азимут» жорстока сутичка тривала понад 30 хв. і, на відміну від минулорічного дійства (тоді за сценарієм гору взяли енкаведисти), завершалася повною перемогою повстанців.

Зрозуміло, що емоцій у глядачів було понад вінця, тож і фотографувалися всі з екзотичними персонажами залюбки.

Головною ж подією став концерт, який забезпечила адміністрація КНПП «Цуманська пуща» на чолі з директором національного парку Ігорем Квачем.

Особливо хвилюючими виявилися пісні у виконанні народного артиста України Василя Чепелюка, уродженця села Холоневичі. Мало того: «Перець» (Василь Чепелюк) – далекий родич Василя Адамовича, тож пошанування героїв-повстанців у його виконанні – глибоко символічне і повчальне… Тим паче, що в народного артиста чимало інших рідних полягло в лавах УПА…

Василь Чепелюк не був би самим собою, якби не приготував для земляків приємний сюрприз: після закінчення виступу подарував місцевому Будинку культури свій концертний баян!

Не менш захоплюючим став виступ Заслуженої артистки України Алли Опейди і Заслуженого працівника культури України В’ячеслава Судими, аматорських колективів цього та навколишніх сіл.

Перед присутніми також виступив Цуманський селищний голова Анатолій Дорощук: в процесі створення ОТГ села Холоневичі долучається до смт Цумані, тож його присутність на дійстві була доречною та символічною.

А на завершення велелюдного дійства, котрого не міг зіпсувати навіть рясний дощ, учасників фесту чекали українська народна кухня (її родзинкою став козацький куліш у гігантському казані), вогняна ватра та українська дискотека.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024