Народні депутати від «Батьківщини» не голосували за так звану медичну реформу

20 Жовтня 2017, 15:00
992

Законопроект, який у сесій залі Верховної Ради протягнула провладна більшість, робить недоступними медичні послуги для більшості українських громадян.

Реформа системи охорони здоров’я запроваджує співфінансування медичних послуг, зокрема оплата операцій для хворих може коштувати від 20 до 100 тисяч гривень. Людям, доведеним до зубожіння, така вартість не по кишені.

«Безліч сільських ФАПів, маленьких лікарень, стаціонарів, профільних закладів залишаться без фінансування, тому що грошей просто не вистачить. А без коштів вони зникнуть із карти України. Спочатку зникне сільська мережа лікувальних закладів, на вулиці опиняться люди, які працюють лікарями, медичними працівниками», – прокоментувала лідер фракції «Батьківщини» в парламенті Юлія Тимошенко.

Головна мета провладної медреформи – забрати в усіх громад понад 100 мільярдів гривень та сконцентрувати їх в руках корупційної Національної служби здоров’я, на утримання якої в проекті держбюджету-2018 вже закладено 200 мільйонів гривень. Ця структура на власний розсуд із запізненням на 2 – 6 місяців розподілятиме кошти між медичними закладами та сімейними лікарями. В сільській місцевості та малих містах це призведе до закриття ФАПів, поліклінік та лікарень.

Всупереч Конституції, а саме статті 49, запроваджується платна медицина. В Україні більш як 60% людей живуть за межею бідності. Вони просто не зможуть заплатити за лікування. Знищується служба «швидкої медичної допомоги». Хворих без супроводу лікаря просто будуть везти до лікарень, а там, якщо є в нього гроші, тебе вилікують. Якщо немає, то помирай.

«Необхідність проведення медичної реформи вже давно назріла в суспільстві, але без реального фінансового підкріплення змінити нічого не вдасться. Критичний стан медицини в Україні вимагає комплексного підходу, яким буде передбачено як належне фінансування галузі на всіх рівнях, так і відповідний розвиток логістичної інфраструктури, будівництво нових доріг та інші необхідні перетворення. Це не має бути просто чергова псевдореформа», – вважає народний депутат України (фракція «Батьківщина») Сергій Євтушок.

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024