Українцям нагадують про дотримання вимог біобезпеки під час осінньої міграції птахів

10 Жовтня 2021, 14:05
Птахи 976
Птахи

За останні роки в Європі ускладнилась епізоотична ситуація щодо грипу птиці. Спалахи захворювання реєструються у переважній більшості країн, у тому числі тих, що межують з Україною. 

Про це повідомляють на Урядовому порталі.

Нині наша країна є вільною від грипу птиці, проте ризики занесення грипу птиці в Україну є особливо високими в період осінньої міграції птахів. Найвищі ризики загострення епізоотичної ситуації існуватимуть протягом наступних трьох місяців – у жовтні, листопаді та грудні.

Так, у засобах масової інформації почали з’являтися повідомлення про загибель диких перелітних птиць на території узбережжя озера Сиваш в районі Арабатської стрілки. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області оперативно відпрацювали інформацію та здійснили епізоотичне обстеження узбережжя озера. За результатами обстеження, випадків загибелі птиці не встановлено.

Фахівці вже провели інформаційно-просвітницьку роботу з органами місцевого самоврядування та населенням сіл Щасливцеве та Приозерне щодо профілактики та недопущення поширення особливо небезпечних інфекційних хвороб птиці, а також поінформували користувачів мисливських угідь стосовно необхідності термінового повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області про всі випадки загибелі та захворювання птиці.

Держпродспоживслужба нагадує, що найбільш ефективними заходами, спрямованими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки, як в комерційних господарствах, так і в особистих селянських господарствах, та у випадку захворювання – своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Держпродспоживслужба впровадила багаторівневу систему контролю за грипом птиці, яка базується на:

  • функціюванні системи раннього оповіщення про підозру захворювання та реалізації програм моніторингу (активного та пасивного спостереження) за захворюванням на території країни;
  • функціюванні мережі акредитованих лабораторій, які здатні забезпечити своєчасну діагностику захворювання;
  • контролі за дотриманням вимог біобезпеки;
  • введенні обмежень/заборон при ввезенні живих тварин, репродуктивного матеріалу з території країн, зон, де реєструються найбільш небезпечні захворювання тварин;
  • контролі на державному кордоні (контроль ввезення вантажів з боку регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю на кордоні та транспорті).

Впродовж останніх років система державного контролю за грипом птиці в Україні неодноразово оцінювалась інспекторами компетентних органів країн торгових партнерів, зокрема ЄС, США, Японії, Канади, Китаю. 

За результатами оцінювань, запроваджена в Україні система державного контролю за грипом птиці визнавалась ефективною.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39