Виборчі комісії Ківерцівського району порушують закон: Цуманська та Жидичинська ВК ще не виготовили бюлетні

27 Жовтня 2017, 11:44
1957

На Ківерцівщині обидві виборчі комісії не дотримались строків виготовлення та отримання готових бюлетенів для голосування на перших місцевих виборах, що відбудуться 29 жовтня.

Про це повідомили у громадянській мережі «Опора», пише ВолиньПост.

На Волині 1 міська, 7 селищних та 8 сільських виборчих комісій не дотримались строків виготовлення та отримання готових бюлетенів для голосування на перших місцевих виборах, що відбудуться 29 жовтня

Серед них, у Ківерцівському районі Цуманська та Жидичинська сільські виборчі комісії станом на ранок 25 жовтня ще не отримали виготовлені виборчі бюлетені відповідно до укладеного договору між ними та поліграфічним підприємством, тим самим порушивши терміни їх отримання.

У цьому вбачається недотримання вимог Закону України «Про місцеві вибори». 

Спостерігачі поспілкувалися з головами та секретарями цих виборчкомів, щоб з’ясувати причини невчасного отримання ними виборчих бюлетенів. 

Представники виборчих комісій переважно називають три причини:

  • виборчі комісії не хочуть так рано завантажувати роботою поліцейських, які відповідно до Закону забезпечують збереження виборчих бюлетенів після їх отримання, тому планують отримати бюлетені у п’ятницю, 27 жовтня, і одразу їх передати дільничним виборчим комісіям, а поліція розпочне виконувати свої функції уже в приміщеннях ДВК;
  • ГУНП у Волинській області не може приступити до виконання своїх функцій щодо забезпечення збереження виборчих бюлетенів до 27 жовтня, оскільки існують кадрові проблеми – недостатня кількість поліцейських;
  • поліграфічні підприємства не справляються з роботою.


За підтвердженням чи спростування перших двох причин спостерігачі звернулися в Головне управління Національної поліції у Волинській області.
 

«Усі закиди на адресу Національної поліції з боку виборчих комісій безпідставні. ГУНП у Волинській області має достатню кількість працівників поліції, які у будь-який час готові приступити до виконання своїх обов’язків щодо забезпечення охорони під час транспортування бюлетенів та їх збереження у приміщеннях територіальних та дільничних виборчих комісій. За пропозиціями територіальних виборчих комісій в області був затверджений графік, коли необхідно працівникам поліції розпочинати виконання своїх обов’язків. Поліція дотримується цього графіку», – прокоментував ситуацію завідувач сектору комунікацій ГУНП у Волинській області Віктор Гомоль.
 

Спостерігачі також з’ясували, чому окремі поліграфічні підприємства не забезпечили вчасне виготовлення виборчих бюлетенів. Зокрема, ознайомившись із договорами, укладеними між територіальними виборчими комісіями та поліграфічними підприємствами, виявили такі важливі факти: договорами не визначений кінцевий термін виконання робіт підприємством-виготовлювачем бюлетенів, а також у тексті угод зазначається, що поліграфічне підприємство не несе відповідальності за невчасне виготовлення бюлетенів.

Крім того, активісти поцікавились у ТВК, чи були утворені контрольні комісії, які відповідно до чинного законодавства утворюються відповідною територіальною виборчою комісією за поданням місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, не пізніш як у день затвердження тексту виборчого бюлетеня.

Лише три з дев’ятнадцяти ТВК утворили контрольні комісії. Це пов’язано з тим, що політичні партії, які відповідно до Закону мали право подання кандидатур до складу цих комісій, не скористались ним. За відсутності кандидатур для включення до контрольних комісій, останні не утворювались.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024