У Ківерцях від сказу померло кошеня

01 Листопада 2017, 13:30
2619

Загострилась епідемічна ситуація щодо сказу тварин у Ківерцівському районі, де зареєстровано вже четвертий випадок і половину скажених тварин становлять коти. Наразі у місті Ківерці від сказу загинуло домашнє кошеня.

Про це інформують на сайті Волинського обласного лабораторного центру.

Лікарями-епідеміологами Ківерцівського лабораторного центру МОЗ України, в межах компетенції, проведено профілактичні заходи. Зокрема, виявлено коло контактних осіб, яких скеровано до районної лікарні. Підготовлено матеріали для заслуховування на засіданні протиепізоотичної комісії Ківерцівської райдержадміністрації. Закладам охорони здоров’я  району рекомендовано провести подвірні обходи для активного виявлення можливих контактних осіб. На сьогодні на залишку  у Ківерцівській районній лікарні є достатня кількість антирабічних препаратів. Про небезпеку сказу інформовано населення району через засоби масової інформації.

У вогнищі сказу ветеринарною службою району під час проведених подвірних обходів хворих тварин не виявлено, щеплено проти сказу 6 свійських тварин.

Лікарями — епідеміологами й надалі здійснює моніторинг звернень громадян за медичною допомогою з приводу укусів їх тваринами та залишок антирабічних препаратів на місцях. На сьогодні ситуація контрольована та перебуває на рівні показників минулого року: за медичною допомогою з приводу укусів звернулось майже 1 тис. осіб; для надання необхідного профілактичного лікування заклади охорони здоров’я області забезпечені достатньою кількістю антирабічних препаратів.

Також контролюється ситуація щодо сказу тварин, підтверджених лабораторією ветеринарної медицини області (за 9 міс. вже виявлено сказ у 40 тварин).

Для вакцинації дикої фауни ветеринарна служба області використовує пероральну вакцину, що розкидається літаком на території лісових масивів (в т. ч. на початку жовтня цього року на території Ківерцівського району).

За даними ветеринарної служби, за останні 2 роки половина випадків сказу реєструється саме серед свійських тварин (у 2016 році – 57%, за 9 міс. 2017 році – 50% від всіх підтверджених). Наразі сказ виявлено у 20 свійських тварин у В.Волинському, Горохівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Локачинському, Луцькому, Любешівському, Ратнівському, Маневицькому районах та місті Ковелі.

Враховуючи вищезазначене, радимо завжди проводити щеплення проти сказу своїм домашнім улюбленцям. А постраждалим від укусів тваринами — виконувати рекомендації лікарів та ні в якому разі не відмовлятись від щеплень. Це єдиний запобіжний захід та можливість вберегтись від смертельної хвороби  – сказу.

Лікарі Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України застерігають громадян про небезпеку будь-яких контактів з підозрілими на сказ тваринами, надто свійськими. В разі такого контакту слід негайно звернутись до медичної установи за місцем проживання для вирішення питання подальшого лікування. Нагадуємо, що всі особи постраждалі від укусів невідомими (або дикими) тваринами, обов’язково повинні проходити курс профілактичного антирабічного лікування.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024