Цуманська пуща: у перший же день сезону полювання виявили незаконну мисливську діяльність

01 Листопада 2017, 13:50
5128

Працівники лісової охорони Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» виявили факт незаконної мисливської діяльності у перший же день офіційного полювання на парнокопитних – 28 жовтня 2017 року.

Про це пише ГромадськеВолинь.

Під час рейду вони побачили три автівки, які стояли біля квартальної просіки між 34-м та 33-м кварталами Партизанського лісництва Цуманського лісгоспу. Згодом побачили, як уздовж просіки стояли мисливці з рушницями й чекали, коли прибіжить дичина.

Мисливцям не пощастило: здавалося, що гнали дичину, та ніхто не вибіг на квартальну просіку, де на спеціальних дерев’яних вишках, які мали знести лісівники на цій діляні ще рік тому, й стояли полювальники.  А полювали вони у 33-му та 28-му кварталах Партизанського лісництва, що є землею природно-заповідного фонду – урочищем «Цуманська пуща», де полювати категорично заборонено.

Гінці дійшли до кінця кварталу, і полювання завершено.

До двох джипів та однієї «Ниви» сходяться люди з рушницями. В їх колах бачимо особу схожу на директора Цуманського лісгоспу Володимира Туревича.

Він підходить ближче і каже, що тут збирав гриби. Хоч, ні грибів, ні навіть ємкості для їх збору ми не спостерігаємо. Працівники лісової охорони запитують, де єгер та де ліцензія наполювання. Володимир Туревич повторює теж: «Я тут з сином гриби прийшов збирати».

Втім, під час збирання грибів директора лісгоспу не здивувало, що на території його підприємства вчиняється незаконне полювання. Більше того, він не приховував того, що знайомий з усіма присутніми особами, що тут полювали.

Працівники лісової охорони Нацпарку не пропускають автомобілі, в яких знаходиться мисливська зброя. Вимагають пред’явити документи на рушниці та показати ліцензію на полювання.

Ні першого, ні другого ніхто не зробив.  Окрім цього на місці немає єгеря підприємства, який і відповідає за організацію такого полювання.

Врешті, одне із трьох авто, у який сіла група полювальників, з’їжджає на узбіччя лісової дороги та втікає. Ще одне авто вдається заблокувати.

Окім цього на «Ниві», яка стояла поряд з автами мисливців, пробує втекти і директор лісгоспу. Згодом виявляється, що це службове авто Цуманського лісового господарства. І що воно робить на полюванні – невідомо. Чи, може, директор приїхав на службовому авто у приватних цілях? Адже у Цуманського лісгоспу немає мисливських угідь. Всі вони, які розташовані на території цього лісгоспу, належать Звірівському лісомисливському господарству. Отже, службове авто Цуманського лісгоспу не могло бути застосоване під час полювання.

На місце події викликали поліцію Ківерцівського районного відділу. Поки правоохоронці пробиралися лісовими хащами, мисливці почали виходити з автівки і просто йти з місця події разом із рушницями.

Майже всі учасники полювання розійшлися, лишивши автівки. Двоє з них лишили зброю у службовій «Ниві».

Через годину з моменту виявлення порушників приїздить єгер Звірівського лісомисливського господарства Юрій Ходорчук і демонструє ліцензію на полювання. Щоправда, в ній не вказані точні квартали, де полювання мало відбуватися.

Згодом приїздить наряд групи швидкого реагування Ківерцівського районного відділу поліції. Ще через деякий час прибуває заступник начальника відділу Микола Цисюк.

Минає півгодини і на місце приїздить слідчий та працівник дозвільної служби. Під час огляду двох авто у «Ниві» виявляють дві мисливські рушниці із порушенням правил зберігання.

Поліцейські відібрали пояснення у власників зброї та у водія авто, який також був у групі з мисливцями. Ним виявився лісничий Цуманського лісництва Андрій Лебич.

Втім, директора Володимира Туревича ніхто не опитував, адже, як він сам заявив, збирав гриби з дітьми в лісі. Хоч з початку прибуття лісової охорони «Цуманської пущі» різко про них забув.

За фактом полювання поліцейські лише склали адмінпротокол про неналежне зберігання зброї. Окремо працівники лісової охорони склали свої документи про фіксацію правопоршуння.

А редакція «Громадського.Волинь» надіслала запит на обласне управління лісового та мисливського господарства із питаннями: чи відкриті дисциплінарні провадження з приводу дій та бездіяльності директора Цуманського лісгоспу Володимира Туревича та його підлеглого Андрія Лебича, а також щодо єгеря Звірівського лісомисливського господарства Юрія Ходорчука.

 

Коментарі
04 Листопада 2017, 01:42
Знахабніли зі своїм полюванням.Вам що,їсти немає чого?Вже і так тих тварин лишилося що на пальцях можна порахувати.Ганьба...
10 Листопада 2017, 00:48
скильки квачовим рексам башлянули
10 Листопада 2017, 22:56
А єгєря треба звільнити за невиконання службових обов‘язків.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024