Гриби та ягоди збирати можна: розбираємо нову постанову про штрафи за шкоду природно-заповідному фонду

15 Січня 2022, 13:50
Тихе полювання 867
Тихе полювання

Наразі в мережі можна прочитати чимало публікацій із заголовками, на кшталт, «За збирання грибів і ягід доведеться платити штрафи». Користувачі ці повідомлення активно поширюють, коментують і обурюються, толком навіть не розібравшись у суті справи, піддавшись впливу маніпулятивних заголовків.

Річ у тім, що днями Уряд прийняв нову редакцію постанови «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд». Журналістка Район.Вараш спробувала розібратись у цьому документі.

Отже, головне завдання постанови – встановити новий порядок обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду. Оскільки востаннє такси переглядали ще у 2013 році.

Проте жодних нових обмежень чи заборон щодо використання природних ресурсів документ не встановлює, як і не вводить нових режимів охорони територій та не визначає, які зони можна відвідувати, а які ні.

Збирати гриби та ягоди для власних потреб у межах національних природних парків та біосферних заповідників можна і надалі. Якщо ж ви маєте намір заготовляти дикороси промислово, то у цьому разі необхідно буде отримати відповідний дозвіл, як було й раніше.

У заповідних зонах (окремі території, які суворо охороняються законом) збирати дикороси чи займатись якось діяльністю дійсно не можна. Але це не є нововведенням. Так було й до цього. Адже такі зони створюють спеціально для збереження червонокнижних тварин і рослин. Тому там стороннім (не працівникам заповідного фонду) забороняється навіть перебувати. Проте, це переважно віддалені, тяжкодоступні та непрохідні території, куди випадково потрапити просто неможливо. Ціленаправлена ж протиправна діяльність на такій території наразі дійсно може коштувати правопорушникам у десять разів дорожче.

Наголосимо ще раз: прийнята постанова стосується виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду: національних природних парків, природних заповідників, ботанічних садів, дендрологічних парків. Тобто тих територій, які створені для збереження біорізноманіття та охороняються як національне надбання.

Документ не поширюється на ліси, водні та інші об’єкти і природні ресурси, які не входять до території природно-заповідного фонду.

Чому постала потреба збільшити розмір штрафів?

Розміри шкоди, що діяли до цього, не переглядалися з 2013 року. За цей час індекс інфляції зріс на понад 300%. Тож логічно, що такси потрібно було переглядати.

Крім того, до цього на території природно-заповідного фонду браконьєрство каралося не так жорстоко, як на інших природних об’єктах, що робило заповідні території більш привабливими для зловмисників.

І головне – застарілий механізм нарахування розміру шкоди не відповідав обсягу реальних збитків, які завдаються природі. Браконьєри чітко розуміли, що сплативши мізерний штраф, вони однаково отримають значно більший прибуток від незаконно добутих ресурсів.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024