Ківерчани вшанували загиблих від Голодомору

26 Листопада 2017, 12:40
2641

25 листопада 2017 року, в День пам’яті за жертвами голодоморів,  о 15:00 вулицями  міста Ківерці скорботною ходою пройшли представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, політичних партій та громадських організацій, установ, підприємств, учнівської та студентської молоді та ін.

Про це йдеться на сайті Ківерцівської райдержадміністрації.

У народному скорботному віче, присвяченому 85-ій річниці Голодомору 1932-33 років, який відбувся біля пам’ятника жертвам Голодомору взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Юліан Таранчук, голова райради Василь Хмілевський, міський голова Володимир Жгутов.

День пам’яті жертв голодоморів щорічно об‘єднує український народ навколо вшанування усіх загиблих від голоду. В цей День ми згадуємо трагедію вселенського масштабу – геноцид українського народу, вчинений комуністичним режимом. Голод жахливий, але коли він організований, рукотворний, то стає страшною смертельною зброєю.

«Масове фізичне винищення українських хліборобів штучним голодом, було свідомим терористичним актом сталінської політичної системи проти мирних людей. Проти українців як нації і, зокрема, проти селян як класу. Внаслідок чого зник не тільки прошарок заможних і незалежних селян-підприємців, але й ціле покоління землеробів. Було підірвано соціальні основи нації. Її традиції, духовну культуру та самобутність. Голод не дістався нашої Волині. Однак ще досі живуть історії тих, хто знайшов порятунок на теренах нашого краю, кого врятував окраєць волинського хліба», –зазначив у виступі Юліан Таранчук.

Посадовці відзначили, що святий обов’язок кожного з нас – зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих у роки голодоморів, об'єднатись у молитві і запалити свічку пам'яті. Сьогодні, коли від початку голодомору минають  роки, ми маємо для себе чітко зрозуміти – головною, неперехідною цінністю для нас є власна держава. Бо лише здобуття Україною незалежності та демократичний шлях, який ми обрали, є надійною гарантією того, що така трагедія ніколи не повториться.

Про ті страшні роки у віршованих рядках та журливих піснях розповіли артисти районного будинку культури. Панахиди за загиблими у часи голодоморів провело духовенство Свято-Покровського собору та Свято-Миколаївської церкви міста Ківерці.

Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання, до пам’ятника жертвам голодомору поклали квіти та вінки з колосся жита та пшениці. 

Усі присутні о 16:00 долучилися до акції і запалили поминальні свічі та лампадки.






 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024