На замітку ківерчанам: 10 смачних продуктів, які можна їсти в піст

29 Листопада 2017, 13:20
2082

Зазвичай прихильники посту вважають, що період відмови від важкої та калорійної їжі є неймовірно виснажливим. Однак існує певний перелік продуктів, які змінять ваше уявлення про скромну пісну їжу назавжди.

У виданні Elle.ua склали перелік продуктів, які здатні замінити улюблені страви. А далі – справа ваша. Комбінуйте їх в різних варіаціях і пропорціях.

Тофу і горіхи

Всі необхідні вітаміни і речовини, які містяться в основні інгредієнтів сирів, можна знайти в тофу і горіхах. Сир тофу є без чітко вираженого смаку і запаху, який виробляється з соєвого молока.

В сирі тофу присутні всі вітаміни групи В (крім В12), А, Е, кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, цинк, мідь і навіть такі рідкісні мікроелементи, як молібден, кобальт, кремній, хром, бор.

А от жир, який присутній в звичайних сирах, можна замінити горіхами. Вони чудово забезпечують відчуттям ситості і бадьорості. Серед них найбільше зверніть увагу на волоський горіх, мигдаль, фундук, бразильський, кешью і арахіс.

Фалафель

Якщо ви звикли до м’яса, але в період посту від тваринного продукту варто відмовитись, то тут вам смакуватиме фалафель – обсмажені у фритюрі і приправах кульки з подрібненого нуту, іноді з додаванням квасолі.

Фалафель має в складі вітаміни групи В, клітковину, складні вуглеводи і протеїни.

Гриби, бобові, гречка, соєве м’ясо

Любителям соковитих стейків в піст припадає зовсім несолодко. Врятувати в такому випадку можуть ситні бобові: квасоля, горох, нут, сочевиця.

Найкорисніша крупа – гречка – заповнить нестачу амінокислот, йоду, фосфору, заліза, міді вітамінами групи В, РР і Е. Крім того, за білковим складом вона нічим не поступається м’ясу.

Морська капуста, гриби

У порівняння зі звичайною капустою в морській міститься в два рази більше фосфору, в 11 – магнію, в 16 – заліза і в 40 – натрію. У морській капусті також присутні альгінати, здатні знешкоджувати токсини, підвищувати імунітет і знижувати ризик захворювання на рак.

Щодо грибів, то в них міститься до 18 корисних амінокислот, вітаміни А, В, РР і рідкісний вітамін D. Гриби можуть стати чудовим замінником риби.

Арахісова паста

Замість традиційного зефіру та мармеладу в період посту рекомендуємо скуштувати та замінити у своєму раціоні ці продукти на арахісову пасту.

Крім високої поживності таку пасту відрізняє ще й багатий склад: в ній міститься рослинний білок, фолієва кислота, вітаміни А, Е, РР, В1, В2, кобальт, кальцій, калій, фосфор, залізо, цинк, йод, а також вражаючу кількість антиоксидантів.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024