У Білорусі продають замок князів Радзивілів, що мали володіння на Ківерцівщині

29 Листопада 2017, 14:25
4708

Замок волинських князів Радзивіллів у Білорусі виставили на аукціон всього за 10 тисяч доларів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала Тетяна Яцечко-Блаженко пише Перший.

Влада Брестського району оголосила тендер на колишній палац Радзивіллів під Барановичами. Початкова ціна становить лише 10 тисяч доларів, але покупцю доведеться відновити палац. На продаж виставлять руїни палацу разом із ділянкою понад 3 га.

«Тендер розпочнеться 1 грудня о 17:00 за місцевим часом», – зазначає видання.

Палац був спроектований невідомим італійським архітектором.

Один аукціон уже відбувся, але тоді ціна лоту була майже вдвічі вищою, а покупця не вдалося знайти.

«Палац вже був проданий в 2014 році, але покупець не зміг зробити реконструкцію, тож влада забрала майно», – йдеться у публікації.

Цей палац з другої половини 18 століття до 1939 року належав родині Радзивіллів. Після війни майно віддали для облаштування інтернату. Наразі об'єкт в аварійному стані і не використовується.

«Палац був центром громадського життя у кількох провінціях, а фестивалі, що відбувалися в ньому, навіть стали легендарними. У палаці є цінна бібліотека, архів, велика кількість творів мистецтва та різні сувеніри», – пише видання.

1

Нагадаємо, що Радзивілли – старий і найбагатший литовській рід у Великому Князівстві Литовському, згодом у Речі Посполитій, а у 18-20 ст. у Російської Імперії й Прусії, який першим у державі 1547 р. отримав князівський титул Священної Римської Імперії, а потім був посвоячений з Ягеллонами, Гогенцолернами та іншими європейськими династіями.

Радзивілли були власниками земельних латифундій, замків, міст та містечок, зокрема в Україні (Волинь, Київщина), Литві, Польщі, Білорусі, колишні палаци родини Радзивілл знаходяться на території 10 нинішніх держав. Родовий маєток знаходився у містечку Несвіж на території нинішньої Білорусі.

На Ківерцівщині досі височить будівля, яка теж належала цій родині. Це Олиицький замок в смт Олика Волинської області, що впродовж століть належав родині Радзівіллів. Перший на території сучасної України прямокутних замків бастіонного типу.

Представники родини мали свої надвірні війська й займали найвищі урядові посади у Речі Посполитій. У 16-18 століттях Радзивілли користувалися привілеями удільних князів, мали надвірне військо (близько 6 тисяч), власні фортеці. Обіймаючи високі урядові посади, Радзивілли брали участь у боротьбі проти козацьких повстань в Україні.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39