Як підготуватись, якщо є загроза війни – поради від лікарки з Нововолинська

27 Січня 2022, 14:11
Лікарка Катерина Бакіко, родом з Нововолинська, ділиться порадами, що робити у випадку початку війни 876
Лікарка Катерина Бакіко, родом з Нововолинська, ділиться порадами, що робити у випадку початку війни

Лікарка Катерина Бакіко, родом з Нововолинська, ділиться порадами, що робити у випадку початку війни.

Про це йдеться на сторінці пані Катерини у фейсбуці.

«Перечитала багато статей про дії цивільного населення під час катастроф та ділюсь інформацією, щоб більше людей були проінформовані, а значить озброєні», – пише лікарка.

 Що робити зараз, коли є загроза?

1. Розробіть ваш сімейний план. Зараз це звучить доволі дивно, але продумані дії та план значно полегшить ваші дії. Оберіть місце на карті, де всі зустрічаються, раптом загубляться, майте запас батарейок, заряджених павер-банків, напишіть список локацій лікарень та їх телефони, номери вашого сімейного лікаря та дані довірених осіб та членів сім’ї, шляхи евакуації та точки призначення, зробіть копії документів, проговоріть це з усіма членами сім’ї. Видрукуйте або напишіть заздалегідь його, врахуйте що інтернету або електрики може не бути.

2. Подумайте, чи комусь потрібен особливий догляд – ваші ліки, чи є вагітні, люди з обмеженими можливостями, домашні улюбленці. Підготуйте для них необхідні речі (милиці, візочки, корм для тварин та інше). Краще це зробити заздалегідь, адже може бути проблема це купити.

3. Як підготувати дітей. Поясніть їм доступно про небезпеку. Заберіть колиску з-під вікна, майте запаси підгузків та їжі.

4. Список необхідних речей: одяг, вода, їжа, яка довго не псується, аптечка, батарейки та радіо на батарейках, ліхтарики, важливі сімейні документи, інструменти, готівка, ігри для дітей, сірники та свічки. Можуть знадобитися бензин та генератор. 

5. Зараз вивчайте першу медичну допомогу, є різні курси, відеоуроки.

6. Зробіть ваш дім безпечним. Зафіксуйте нестійкі предмети телевізори, бра та меблі. Перевірте, чи у вас вдома немає виробів зі скла, яке незафіксоване. 

7. Підготуйте аптечку. Це два абсорбційні компресійні бандажі, 25 малих адгезивних бандажів, бинти різної довжини та ширини, антибіотик у мазі, антисептичні серветки, 2 пачки таблеток ібупрофену або парацетамолу (у сиропі якщо у вас є діти), простирадло, 1 дихальний бар’єр, холодний компрес, 2 пари рукавичок, гідрокортизонова мазь, термометр, ножиці, протиопікові пов’язки, антисептики.

8. Перша допомога при ранах:

  • Помийте ваші руки. Зупиніть кровотечу – при мінімальних подряпинах вона зупиниться самостійно, при тривалій кровотечі застосуйте спеціальну давлячу пов’язку, підніміть кінцівку, або накладіть джгут. Далі очистіть рану водою, а навколо милом та змийте. 
  • Не заливайте рану йодом або перекисом – це може подразнити її. Видимий бруд приберіть щипцями. Накладіть мазь з антибіотиком або вазелін, щоб зберегти рану вологою та запобігати рубцюванню (якщо опік, то цього робити не можна). 
  • Покрийте рану бандажем, це буде попереджувати інфекцію, міняйте пов’язку щодня. Краще використовувати спеціальні, щоб не прилипали до рани. Прийміть внутрішньо знеболювальне, якщо є біль. Отримайте щеплення від правця і зверніться до лікаря при глибоких ранах, кровотечах або ознаках інфекції, вогнепальних ураженнях або коли не можете її очистити.
Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024