На Волині представники громади дізналися, як збільшити фінансовий ресурс

13 Лютого 2022, 12:22
На Волині представники громади дізналися, як збільшити фінансовий ресурс 978
На Волині представники громади дізналися, як збільшити фінансовий ресурс

З метою підтримки сталого розвитку та спроможності громад-членів Асоціація міст України Волинське регіональне відділення організувало проведення відповідної координаційної ради у приміщенні Луцького ЦНАПу.

Про це Район.in.ua повідомили у Волинському РВ АМУ. 

У ході зустрічі були представлені результати детального структурного аналізу окремих інструментів оптимізації власних доходів територіальних громад з метою надати інформацію посадовим особам місцевого самоврядування, яка допоможе прийняти конкретні рішення, спрямовані на оптимізацію надходжень до місцевих бюджетів.

Виконавча директорка Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук підкреслила, що обрана тема для обговорення – надзвичайно важлива, адже дозволяє збільшити надходження у громади.

Основним спікером під час заходу виступив консультант Волинського РВ АМУ, Заслужений економіст України Василь Гром, який і розповів присутнім про мінімальне податкове зобов'язання.

За його словами, він аналізував цю тему протягом трьох місяців і здійснив економічну оцінку змін системи оподаткування агросектору. 

Експерт пояснив, що існування мінімального податкового зобов'язання тягне за собою чимало нюансів в законодавстві, з яким варто ознайомитися представникам громад. 

Участь у заході узяли очільники міських, сільських та селищних громад Волині, а також члени їх команд – земельники та фінансисти. Загалом участь у координаційній раді узяло близько 40 осіб з усіх куточків Волинської області. 

Василь Гром озвучив новели змін до законодавства, зокрема, до Податкового кодексу, який і регулює мінімальне податкове зобов'язання – сукупну ставку податків з гектара землі. Також він порадив присутнім здійснити облік земель та аудит податків у громадах та виділити категорії платників податків. 

«Земля має працювати», – підкреслив консультант Волинського РВ АМУ. Тому особливу увагу в громадах слід звернути на інвентаризацію сільськогосподарських угідь за категорією платників податків. 

Також під час заходу обговорили дані статистики у цій сфері та те, скільки громади можуть отримати коштів, тобто реальний фінансовий результат МПЗ. 

Василь Гром додав, що потрібно працювати з жителями ТГ, щоб пояснити, що ці кошти мають лишатися у громаді, але спочатку варто зробити відповідні розрахунки, обґрунтувати їх та впровадити певні нормативно-правові акти, аби покращити фінансове становище громад. Це складна та громіздка робота, але її вже варто розпочати в громадах, щоб отримати додатковий фінансовий ресурс.

«На кону цієї робити стоять значні кошти – кошти громади», – резюмував експерт.

Також присутні поспілкувалися про інші актуальні питання, які хвилюють громади – відсторонення нещеплених працівників від роботи, мережі надання культурних послуг, Закон «Про службу в органах місцевого самоврядування». 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024