У Ківерцівському краєзнавчому музеї відбулася творча зустріч з Олесею Ковальчук

08 Грудня 2017, 18:50
3101

В рамках відзначення 75-річчя створення УПА  у Ківерцівському краєзнавчому музеї 7 грудня відбулася зустріч вчителів української мови, шанувальників поезії з автором патріотично-поетичного доробку «Барвінок у снігу», заслуженим учителем України Олесею Ковальчук.

Про це йдеться на сайті Ківерцівської РДА.

На презентацію завітали голова РДА Валерій Ткачук та його перший заступник Юліан Таранчук. Вони подякували поетесі за творчість, громадську роботу, побажали міцного здоров’я, натхнення та привітали  її, як колишнього депутата районної ради – з Днем місцевого самоврядування.

«Виспівана серцем поезія свідчить про багатогранність Олесі Григорівни, її творчий талант. "Барвінок у снігу" є втілення українського нескореного духу, історична пам'ять, що передається з покоління в покоління», – зазначив Валерій Ткачук.

Науковий співробітник музею Галина Слатініна розповіла про громадського діяча, патріота України Олесю Ковальчук, про її творчість, своєрідне поетичне світосприйняття та життєвий шлях. Шлях дисидента 60-х, цинічно звинуваченої в поширенні націоналістичної літератури.

Олеся Григорівна ознайомила присутніх з творчим задумом щодо назви поетичної збірки «Барвінок у снігу».

«Ми маємо триматися українським барвінком, що живе-зеленіє навіть у снігу, у морози, бо глибоко закорінений у рідну землю.  Зневіра не сміє брати гору над потребою вірності українській ідеї. Надто дорого ми платимо за своє братання з ворогами, платимо молодою кров’ю, що ллється на Сході України», – стверджує авторка.

Презентацію про учасників визвольних змагань села Городище Ківерцівського району підготував учень місцевої школи Павло Михалевський. Про долі репресованих родин та власними спогадами поділились завідувач філією бібліотеки села Муравище Марія Михайлюк та директор ЦБС Любов Михальчук. Долучилася до обговорення проблеми світоглядів людей зі сходу та заходу Ганна Кулачек.

Присутні переглянули документальний фільм «На поклик ідеалу», створеного за матеріалами політичної біографії Олесі Ковальчук, а також пісням на її тексти.

Директор краєзнавчого музею Степан Войчик та колега-педагог Ганна Артесюк подякували Олесі Ковальчук за зустріч, теплоту спілкування, побажали творчого натхнення.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024