На території Ківерцівського району проживає півтори тисячі потерпілих від аварії на ЧАЕС

14 Грудня 2017, 15:28
2518

Начальник Ківерцівського управління  праці та соціального захисту населення райдержаміністрації Валентина Розум розповіла про статистику щодо потерпілих від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Про це пишуть на сайті Ківерцівської РДА.

Тридцять один  рік  тому вибух на Чорнобильській атомній електростанції та його відлуння раптово зробили Україну і районне містечко Прип'ять відомими усьому світу. Чорнобильська катастрофа  глобального масштабу вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як  за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Впливу радіації зазнали десятки тисяч гектарів лісів, радіоактивного забруднення зазнали річки Прип'ять, Десна, частково Дніпро.

Валентина Розум повідомила, що на обліку в управлінні перебуває 1447 громадян, потерпілих від  наслідків аварії на ЧАЕС з них:

  •     26 – учасники ліквідації аварії на ЧАЕС 1 категорії;
  •     71 – учасники ліквідації аварії на ЧАЕС 2 категорії;
  •     560 –  громадян   потерпілих  від аварії на ЧАЕС 3 категорії ;   
  •     17 – дружин померлих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС;
  •     771 – дітей  потерпілих від аварії на ЧАЕС;
  •      2 – дитини інваліди, інвалідність яких пов∙язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Кошторисні призначення в 2017 році для виплати  пільг, громадянам   потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС становлять 605,7 тисяч гривень. З них  на компенсаційні виплати – 357,8 тисяч гривень, на пільги на медичне обслуговування громадян,  потерпілих від аварії на ЧАЕС – 184,6 тисяч гривень, на санаторно-курортне оздоровлення – 63,3 тисяч гривень.

Так на сьогодні  по семи напрямках  економічної класифікації  для відшкодування потреб громадян,  потерпілих від аварії на ЧАЕС виділено достатньо коштів,  кредиторської заборгованості не рахується.

Достатньо було виділено коштів на пільгове медичне обслуговування  та на зубопротезування громадян, потерпілих від аварії на ЧАЕС. Цією послугою скористався 151 громадянин.

Санаторно-курортним оздоровленням мають право скористатися громадяни потерпілі від аварії на  ЧАЕС 1 категорії. Про те не всі  виявляють бажання оздоровитися в санаторно-курортних закладах. Так в 2017 році оздоровилось 10 громадян 1 категорії та 1 путівка була надана матері і дитині-інваліду, інвалідність якої пов'язана з наслідками аварії на ЧАЕС.  Троє громадян відмовились від санаторно-курортного лікування в зв'язку з сімейними обставинами.

Путівки надавались в санаторії Трускавця, Моршина та місцеві санаторії  «Лісова пісня» та  «Пролісок».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024