Круглий стіл в ківерцівському музеї: поговорили про діяльність ОУН і УПА на території Ківерцівщини

21 Грудня 2017, 17:16
3515

Днями у Ківерцівському районному краєзнавчому музеї за ініціативи Ківерцівської районної ради відбувся круглий стіл «Діяльність ОУН і УПА на території Ківерцівщини». Захід приурочений до 75 річниці створення Української повстанської армії та проголошення 2017 року на Волині роком УПА.

Про це Район.Ківерці повідомляє Катерина Остапенко.

З вітальними словами до учасників круглого столу звернулися голова Ківерцівської районної ради Василь Хмілевський та перший заступник голови Ківерцівської районної державної адміністрації Юліан Таранчук. Василь Васильович висловив сподівання, що вже в наступному році завдяки спільній роботі Ківерцівської районної ради, Ківерцівської районної адміністрації та народного депутата України Ірини Констанкевич вдасться організувати Міжнародну науково-практичну конференцію, що матиме на меті презентацію досі невідомих фактів про діяльність УПА на Ківерцівщині.

Кандидат історичних наук Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Лариса Понєдєльник, яка є і організатором круглого столу, зазначила, що подібні заходи покликані донести правду про діяльність Української повстанської армії, яка мала визначальний вплив на формування української національної свідомості.                                                               

«Завдання популяризації діяльності ОУН і УПА, спростування емоційних правдоподібностей та міфічних суджень, що створюють поживне середовище для збоченого висвітлення історії  особливо гостро постали перед науковцями, краєзнавцями, громадськими та державними діячами у дні 75 річниці створення УПА. О

Свій науковий доробок представили науковці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Людмила Стрільчук, Оксана Каліщук, Валентина Петрович, Олексій Колісник та інші. У роботі круглого столу говорили про зміну оцінки діяльності повстанської армії українцями, про діяльності ОУН і УПА на тлі теперішнього українсько-польського протистояння, про необхідність верифікації архівних документів,  вузлову роль «упівців» та провокації енкаведистів. 

Модератор круглого столу, кандидат історичних наук СНУ імені Лесі Українки, керівник редакційно-видавничої групи «Науковий центр історичних студій Волині» Микола Кучерепа збагатив фонди Ківерцівського районного краєзнавчого музею двотомним виданням праці «Реабілітовані історією. Волинська область» та архівними витягами документу «Таємний звіт про діяльність ОУН на Волині…».

Архівні матеріали висвітлюють період боротьби українського населення сіл Жидичин, Ківерці (село Прилуцьке), Небіжка та Пшебраже (село Гайове) проти польської влади. Надзвичайно гостро і водночас зворушливо про «безпам’ятне» покоління, як результат табуйованих у радянському минулому тем боротьби українських повстанців мовила заслужений вчитель України, лауреат обласної мистецької премії імені Агатангела Кримського та премії імені Бориса Грінченка Всеукраїнського товариства «Просвіта», кавалер ордену княгині Ольги ІІІ ступеня Олеся Ковальчук

Окремі питання викликали особливо палке обговорення, вкотре підтверджуючи, що Українська повстанська армія попри численні дослідження залишається феноменом в історії України ХХ століття. Рішенням круглого столу було проведення спільних краєзнавчих досліджень із залученням роботи закладів середньої та вищої освіти, систематизація здобутих знань та їхня популяризація серед населення, руйнація історичних міфів, що сприяють загостренню українсько-польських відносин та організація Міжнародної науково-практичної конференції. Члени круглого столу дійшли спільного висновку про те, що чи не найважливішим  завданням є повертати «заглушені колесом історії і засипані половою гордині зерна доброти, співчуття і солідарності».







 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024