Переселенці з Олицької та Цуманської громад висадили «Сади Перемоги»

04 Травня 2022, 16:57
Внутрішньо переміщена сім'я, яка знайшла прихисток на Волині, висаджує дерево ФОТО 937
Внутрішньо переміщена сім'я, яка знайшла прихисток на Волині, висаджує дерево

Внутрішньо переміщені українці, які знайшли прихисток в Олицькій та Цуманській громадах, побували на екскурсії у Замку Радзивіллів, а також висадили фруктові та декоративні дерева в рамках акції «Сади Перемоги» на території дитячого садочка в Олиці.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинської обласної ради.

Ідею провести день відпочинку для вимушено переселених осіб Луцька районна рада реалізувала спільно із Центром позашкільної освіти Волинської обласної ради, Волинським обласним еколого-натуралістичним центром, Олицькою та Цуманською селищними радами.

65 переселенців з різних куточків країни, які нині проживають у Цуманській та Олицькій громадах, відвідали Замок Радзивіллів, Колегіальний костел Святої Трійці та Костел святих Петра і Павла.

Участь в акції «Сади Перемоги» також взяли голова обласної ради Григорій Недопад, очільник Луцької райради Олександр Омельчук, голова Олицької громади Олександр Прендецький, заступник керівника справами апарату облради, депутат облради Юрій Ройко, а також депутатки обласної ради Оксана Філіпчук та Ольга Омелько.

Юна харків’янка Юля разом з очільником Волиньради посадила перше у своєму житті дерево – сумаха пухнастого. 

«Хотів би, щоб цю ініціативу підтримали й інші наші громади. Це – наша практична та символічна відповідь на руйнування й продовольчу кризу, яку чинить окупант. А ще – розрада від психологічного тиску війни. Зрештою, наші гості мають чудову нагоду залишили свій слід в історії Волині», – зазначив Григорій Недопад.

Як розповіла очільниця Центру позашкільної освіти Оксана Філіпчук, для діток вони привезли пересувний планетарій, а також організували майстер-класи із мікроскопом, з бісероплетіння оберегів та розв’язування задач на логіку.

У планетарії дітям демонстрували фільми на космічну тематику. Та чи не найбільше захоплення викликав майстер-клас із біології, під час якого усі охочі мали змогу розгледіти під мікроскопом шматочки картоплі, цибулі та вже готових препаратів, які люб’язно демонструвала керівник гуртка мікроскопії Алла Машевська.

Обласний еколого-натуралістичний центр пропонував діткам та дорослим виготовити екологічну іграшку «Трав’янчик», з якої за правильного догляду та вчасного поливання водою за кілька днів проросте трава. Крім того, працівники екоцентру підготували майстер-класи з акваріумістики.

«Трав’янчик» – універсальна іграшка, свого роду антистрес. Виготовивши її дітки спостерігають та досліджують природу, адже якщо її поливати, то з неї проросте травичка, яку можна підстригати, а потім віддати поласувати домашнім улюбленцям – хом’ячкам чи кроликам», – розповіла заступниця директора еколого-натуралістичного центру Ольга Омелько

Після майстер-класів усі садили дерева: загалом біля олицького дитячого садочка висаджено близько 30 оцтових дерев (інша назва – сумах).

Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук у розмові із вимушено переселеними українцями наголосив, що волиняни дуже гостинні та завжди готові допомогти тим, хто цього потребує.

«В Україні війна, тож ми мусимо гуртуватися та бути єдиними, підтримувати тих, хто не з власного бажання покинув рідну домівку, їх заставила війна… Сьогоднішня зустріч вкотре показала, що українці – єдиний народ, незалежно від того, хто де народився», – сказав Олександр Омельчук.

Від райради переселенцям передано гуманітарну допомогу: харчові продукти, засоби гігієни, теплі пледи тощо.

Читайте також: Оличани з переселенцями прибрали територію польського кладовища

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024