Ківерцівський календар: що відзначати 1 січня

01 Січня 2018, 12:00
1721

В Україні відзначають Новий Рік, Людмила святкує іменини, а в церкві вшановують святого Боніфатія.

1 січня в Україні та світі: 

Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і яку з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етно-національних традиціях і релігійних переконаннях.

Незважаючи на те, що Новий рік - одне з небагатьох свят, що об`єднує все людство, за всіх часів у різних народів існували й існують свої традиції зустрічі Нового року та своя святкова атрибутика. 

В  Україні традиція новорічного святкування має особливо непросту та тривалу історію: наші прадіди у різний час святкували новий рік і в березні, і у вересні, і у січні – та й тепер 2 рази. Трішки детальніше про перипетії новорічних святкувань українців читайте далі.

Іменини сьогодні святкують Людмила, Ілля, Тимофій, Устина.

Астровісник:

Сьогодні 14-ий і 15-ий місячні дні. Понеділок підвладний Місяцю. Перша половина дня пройде під знаком Труби – гарний старт для нового року, але в трохи уповільненому темпі, а друга – під покровительством темної Гекати – не надто сприятливий в енергетичному і фізичному плані час – добре «залягти на дно», помовчати, помедитувати. Можливі різного роду спокуси й обмани. Треба бути обачним в усьому, починаючи від думок і закінчуючи діями. Будьмо уважними до порухів власної душі та толерантними до ближніх. А ще: «З водою не бався, огневі не вір, у ніч не пускайся»…  

Народний прогноз погоди:

  • Цього дня вшановується пам’ять святого Боніфатія.
  • Народна прикмета каже: «Який перший день січня, такий буде і перший день літа».
  • Вважали, якщо перший день у році веселий (щасливий), то і рік буде таким же (і навпаки).
  • На погоду цього дня вказували птахи: якщо синички зранку пищать – на мороз, якщо горобці нагорошилися, варто чекати непогоди.
  • Також у минулі часи помітили, якщо зранку густий іній на деревах, то рік буде врожайним.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024