У «Цуманській пущі» живе рідкісний вид черепах

04 Червня 2022, 17:52
Європейська болотна черепаха, яка проживає на території «Цуманської пущі» ФОТО 992
Європейська болотна черепаха, яка проживає на території «Цуманської пущі»

На території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» є рідкісні види тварин та рослин, які перебувають під загрозою зникнення. Одним з таких видів є Європейська болотна черепаха.

Про це інформує керівництво парку у фейсбуці. 

Також у своєму дописі вони розповіли про особливості цього виду черепах.

Довжина їх карапакса (панцира) сягає 23 сантиметрів, а в особливо великих екземплярів навіть більше. Це єдиний вид черепах, що є аборигенним, тобто природно мешкає в Україні. Черепахи потребують природних водотоків або стоячих водойм з відкритим плесом, де можна вилізти погрітись на сонці, і чистою водою, де мешкає вдосталь здобичі (переважно безхребетних та дрібної риби).

Болотна черепаха приносить користь, знищуючи личинки комарів та хворих риб. У воді черепаха дуже спритна, проте може вполювати лише хвору або поранену рибу, що в цілому сприяє покращенню популяцій останніх. 

Важливим фактором існування стабільної стійкої популяції черепах є наявність піщаних місць для відкладання яєць. Такі місця повинні достатньо прогріватись і бути захищеними від хижаків (лисиць, єнотоподібних собак тощо). 

Якщо ви раптом помітили черепаху далеко від водойми, особливо в травні, то нести її до водойми не потрібно. Очевидно, це самиця, яка шукає місце для кладки, їй варто дати спокій.

Ці тварини доволі сором`язливі й аж ніяк не повільні. Тварині вистачає 1 секунди, щоб за першої загрози зникнути у воді й уникнути потенційної небезпеки. Дуже часто черепахи потрапляють у сітки та на гачки рибалок, спокушаючись наживкою для риб.

У кінці червня та середині липня можна часто бачити маленьких черепашат, що, вилупившись з яєць, прямують до найближчої водойми. Черепахи живуть кілька десятків років. Зимують, закопуючись у мул на дні водойм, які не промерзають до дна, і виходять на поверхню в перші тривалі теплі весняні дні. 

Як не дивно, черепахи не цураються сусідства з людиною і населяють водойми в населених пунктах.

Загалом, черепахи впливають на «здоров'я» чималої кількості різних екосистем, в тому числі пустель, боліт, прісноводних і морських середовищ. Скорочення їх чисельності може мати негативні наслідки для інших видів, в тому числі й для людини.

Читайте також: У «Цуманській пущі» зацвіли червонокнижні дикі орхідеї

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024