Ківерцівський календар: що відзначати 10 січня

10 Січня 2018, 10:40
1662

Сьогодні українці ходять по гостях, церква вшановує мучеників з Нікомидії, а погода цього дня вказує на погоду в липні.

Сьогодні третій день Святок – у давнину це був час відпочинку, ходіння по гостях, спільного трапезування. Однією з головних страв різдвяного столу була ковбаса. «Різдво без ковбаси не буває», «Різдво без ковбас, як Великдень без крашанок», – казали українці.

10 січня у світі:

  • День метро

Церковний календар:

Церква вшановує цього дня пам’ять 20 тисяч мучеників, у Нікомідії (нині турецький Ізміт) в церкві спалених, та інших, також і поза церквою постраждалих, серед котрих – Гликерій, Зинон, Феофіл, Дорофей, Мардоній, Агафія, Домна, Антонія та інші.

Ця кривава драма розгорталася в Нікомідії – тодішній східній столиці Римської імперії на початку IV століття за правління римського імператора (а згодом і узурпатора) Максиміана (284-305) в добу Великого гоніння на християн.

Жорстокий правитель спалив 20 тисяч християн у церкві, та просто повбивав мало не всіх, хто сповідував християнство у місті. Щодо самого Максиміана, то кінчив він дуже погано – наклав на себе руки.

Мученики з Нікомидії
Мученики з Нікомидії

Іменинники сьогодні Петро, Софія, Гнат.

Асторовісник:

Сьогодні 23 місячний день. Місяць спадає, він у четвертій фазі. Нерви на максимумі, а сили на мінімумі. До того ж, активізується зло – земне і космічне, і не обов’язково з рогами і копитами, тому стережіться спокус і провокацій – гачок, який проковтнете, доведеться виймати з нутрощами. Характерні ознаки цього дня – агресивність, насилля, надмір в усьому: словах, учинках, жестах. Не намагайтеся нині зайняти нове місце в житті – цілком можливо, що втратите й те, яке маєте. Доля знову піднесе золоту ложечку до чийогось іншого рота, а не до вашого, тож не забудьте його закрити. Вдалого дня!

Народний прогноз погоди:

  • Наші пращури помітили, що погода цього дня вказує на погоду в липні.
  • Якщо 10 січня буде снігопад і заметіль, то липень заливатимуть інтенсивні дощі.
  • Якщо цього дня скирти хліба вкривав іній, це був знак того, що майбутнє літо явно буде дощовим.


 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024