Ківерцівський календар: що відзначати 11 січня

11 Січня 2018, 11:30
3096

Сьогодні іменини святкує Теофіл, церква вшановує 14 тисяч немовлят, а фортуна сприяє в бізнесі.

11 січня в Україні та світі:

  • Міжнародний день «дякую»
  • День Республіки Албанія

Церковний календар:

Цього дня Церква згадує 14 000 немовлят, убитих за царя Ірода, печерського ченця Марка Гробокопателя і святого Лаврентія Чернігівського. Лиха слава про іудейського царя Ірода – бузувіра і людиноненависника дійшла до нас крізь віки. Саме він хотів спочатку позбутися немовляти Ісуса, а потім, розлютившись, що це йому не вдалося, наказав винищити всіх немовлят (від двох років і менше) у Віфлеємі та поблизу нього. Ця моторошна кривава історія спонукала багатьох художників (особливо в добу Середньовіччя) до створення чудових творів мистецтва, починаючи від Джотто і Маттео ді Джованні й закінчуючи Пітером Брейгелем Старшим. Вшанування немовлят, убитих за правління Ірода, було встановлено Церквою в V столітті. Вони були першими святими, постраждалими за Христа. В народі цей день традиційно вважався одним із найнещасливіших у році.

Побиття немовлят
Побиття немовлят

 

Іменинники нині Теофіл, Ганна, Євдокія.

Астровісник:

Добігає кінця черговий місячний цикл, сьогодні 24-ий місячний день з потужною енергетикою, тому маємо провести його діяльно, наполегливо долаючи перешкоди й концентруючись на виконанні поставлених задач. Не потурайте власним забаганкам і примхам, рухайтесь строго по курсу, в іншому разі ризикуєте розтринькати або власні ресурси, або довірене. Місяць у респектабельному Скорпіоні, тому фортуна сприятиме в бізнесі, операціях з нерухомістю, фінансових питаннях, торгівлі. Поганий день для стрижки і проявів надмірної емоційності. Де захочеться вставити свої «п’ять копійок» – ліпше промовчіть. Хвороби не загрозливі для організму і швидко минають без наслідків. Рекомендуються помірні силові вправи, заняття йогою.

Народний прогноз погоди:

  • 11 січня Церква вшановує пам’ять 14 тисяч Віфлеємських немовлят.
  • У давнину цього дня було прийнято в сутінках відпочивати на печі та лежанці, розповідати дітям казки і загадувати загадки.
  • Молодь проводила час на посиденьках.
  • Наші пращури цього дня слідкували за вітром і хмарами: якщо вітер дув з півночі, а небо при цьому було безхмарним, то слід очікувати морозу.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024