В Ківерцівській громаді провели фокус-групу щодо викликів, з якими стикаються люди під час війни

23 Червня 2022, 18:07
Фокус-група 324
Фокус-група

Щоб почути думки рідних щодо важливих родинних питань, можна скликати сімейну раду. Щоб дізнатися міркування колег з приводу робочих справ, варто зібрати нараду. 

А що робити, якщо є потреба дізнатися позицію односельців про актуальні теми розвитку громади? В такому випадку можна організувати фокус-групове дослідження. 

Саме так і зробили у десяти волинських громадах, щоб проаналізувати основні виклики, проблеми переселенців та місцевих жителів і зрозуміти, як вони можуть спільно діяти для розвитку.

Заходи відбулися протягом 9 – 14 червня у Шацькій, Вишнівській, Ківерцівській, Рожищенській, Володимирській, Боратинській, Любешівській, Зимнівській, Горохівській та Локачинській територіальних громадах.

Яке було ваше життя до початку повномасштабної війни? З якими викликами та проблемами після початку війни особисто вам довелося зіткнутися? Як була організована допомога переселенцям у громаді? Чи трапляються конфлікти та чому? Яку участь мають брати вимушено переселені у житті сіл, селищ, містечок і міст, де вони нині мешкають?

На ці та багато інших тематичних питань висловились ті, хто взяв участь у вже згаданих заходах. Зауважимо, що в кожній громаді відбулися дві фокус-групи. До одної долучилися місцеві жителі, а до іншої – внутрішньо переселені українці.

«Ми сьогодні багато наговорили про свої турботи та очікування. Вперше долучаюся до такого заходу. Було цікаво почути думки інших та й сама трохи виговорилася», – каже учасниця одної з фокус-груп Валентина, яка приїхала до Волині з Маріуполя.

Подібні думки й в учасника заходу волинянина – Миколи:

«Радий, що таке відбувається. Є багато питань, пов’язаних з потребами переселенців та їх адаптацією в життя громади. Тому маємо разом поговорити про те, що кого турбує, які спільні очікування, в який спосіб можемо разом розвивати нашу громаду і допомагати ЗСУ».

Всі ці фокус-групи відбувалися не для того, щоб просто поспілкуватися. Як зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик, усе почуте під час заходів узагальнять та проаналізують у звітах, які невдовзі буде презентовано в кожній з 10 громад. Ці документи допоможуть краще зрозуміти основні виклики, проблеми переселенців та місцевих жителів; покажуть, що їх об’єднує та розділяє; підкажуть, як вони спільними зусиллями можуть вплинути на розвиток волинських громад.

Довідково:

Фокус-групи організував Волинський Інститут Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39