«Працівники військкомату, на що ви дивитеся»: в олицькій фейсбук-спільноті поширюють маніпуляцію

25 Червня 2022, 15:33
Маніпуляція / Фото ілюстративне 875
Маніпуляція / Фото ілюстративне

Під час повномасштабної війни питання мобілізації чоловіків постало дуже гостро. Адже когось мобілізовували, когось ні, а хтось взагалі втікав. У фейсбук-спільноті «ОТГ ОЛИКА» поширили допис, який вже давно «гуляє» на просторах соціальних мереж.

У ньому йдеться про те, що військкомати мобілізують лише чоловіків з низьким соціальним та фінансовим рівнем, а багатіїв ніхто не займає. Вони переїхали у західні області України та розкидають грошима й розважаються всіма можливими способами.

Журналістка Район.Ківерці вирішила розібрати цей меседж, який так активно всі поширюють і обурюються цим фактом, що багатії та жителі центральних, північних, східних та південних областей не мобілізовуються на захист своєї держави та дому. 

Це повідомлення поширила цілком реальна людина, не бот – Віталій Гордійчук. Дата публікації – 13 червня.

Маніпулятивне повідомлення, поширене у спільноті «ОТГ ОЛИКА»
Маніпулятивне повідомлення, поширене у спільноті «ОТГ ОЛИКА»

Зазначимо, що це повідомлення несе лише одну мету – МАНІПУЛЮВАТИ.

Воюють не лише мешканці західних областей

На жаль, офіційних даних про кількість мобілізованих чи призваних добровільно по областях немає. Під час воєнного стану це недоречно. Можливість того, що ці дані опублікують після нашої перемоги, мізерна.

Проте, якщо зайти в мережу Інтернет та погуглити загиблих воїнів в центральних, північних, східних та південних областей, то можна знайти багато фактів про те, що, на жаль, воюють та помирають не лише жителі західних областей України.

Зокрема, журналістці Район.Ківерці вдалося знайти новини про загиблих воїнів України з Вінницької, Дніпропетровської та Житомирської областей, з Полтавщини, Кіровоградщини, Миколаївщини, Одеси, Києва та Черкас. Кожен із них віддав життя за вільну Україну, за свій та наш домівки.

Також дуже багато жителів Маріуполя стали на захист своєї країни та міста, поповнивши ряди полку «Азов». Вони не допустили проходу росіян вглиб півночі України.

Тож наратив про мобілізованих «західняків» і тільки – брехливий. Це лише спонукає суспільство ділитися на тих, і інших. За це ми боролися всю свою незалежність. І під час Помаранчевої революції та Революції Гідності ми теж відстоювали те, що ми єдині й немає «бандерівців» і «ватніків».

«Здорові мужлани з баблом приїхали сюди,
відпочивають як на курорті, бухають»

На жаль, відстежувати переміщення чоловіків всередині країни неможливо. Під час воєнного стану влада заборонила виїзд чоловіків закордон, є лише окремі випадки та причини, але й це не зупиняє їх перетинати кордон.

Внутрішньо переміщені чоловіки та жінки повинні ставати на облік як переселенці, аби отримати гуманітарну допомогу, медичну, фінансову тощо. Зокрема, чоловіки повинні стати на облік у тому військкоматі, в місті якого він перебуває.

«Чоловіки-переселенці призовного віку зобов’язані стати на військовий облік у центр комплектування протягом семи днів після зміни місця проживання, не чекаючи на повістку. Потім усі призовники, військовозобов’язані та резервісти мають знятися з обліку не раніше ніж за три дні до від’їзду. Людина має стати на облік, коли змінює місце свого постійного перебування на тривалий термін. Що таке постійний або тривалий термін, у законодавстві чітко не визначили. Якщо переселенцю, який взагалі не придатний до служби, вручили повістку, він має прийти у центр та показати документи, що підтверджують його непридатність. Якщо у вас є ці документи на місці, варто відразу показати їх під час вручення повістки», – пояснює «Суспільне».

На жаль, більшість чоловіків цього не роблять, а тишком-нишком проживають зі своїми сім'ями в тилу. Ніхто не зобов'язує їх одразу йти воювати, але зареєструватись вони повинні, раптом ворог пройде глибоко в тил і доведеться воювати там, або ж потрібні будуть люди на передову.

На це ніхто не може повпливати, хоча місцева влада в тилових областях вживає всіляких заходів, аби зареєструвати чоловіків у військкоматах. Наприклад, на Прикарпатті місцевих закликали повідомляти адреси проживання чоловіків-переселенців. А на Львівщині заборонили здавати житло переселенцям без довідки з військкомату

Але ж є й орендодавці та боягузи, які бояться «здати» втікачів від війни та військкомату або яким заплатили за мовчання. Тому тут не лише вина військкоматів чи владних структур, а й самих людей.

ВИСНОВКИ

Це повідомлення несе лише одну мету – зманіпулювати людьми, аби знову розсварити жителів західних, східних, північних, південних та центральних областей. Поділити на тих чи інших. Боротися із цим можна лише одним способом – свідомо оцінювати ситуацію. 

На жаль, війна триває і помирають найкращі сини та доньки України. І подібні сварки та непорозуміння лише на руку ворогу. Не потрібно применшувати вклад жителів інших областей у боротьбу нашої держави проти озвірілих росіян!

Читайте також: Шахрайські листи нібито від Волинської ОВА: підприємців Ківерцівщини просять не реагувати

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024