У ківерцівській фейсбук-спільноті поширили чергову маніпуляцію про білорусів

06 Липня 2022, 18:00
У ківерцівській фейсбук-спільноті поширили чергову маніпуляцію про білорусів 825
У ківерцівській фейсбук-спільноті поширили чергову маніпуляцію про білорусів

Ніхто не очікував, що 24 лютого до нас вдеруться не лише росіяни, а й російські ракети з території Республіки Білорусь. Проте різниця між росіянами та білорусами дуже помітна – значна частина громадян Білорусі проти війни. Але українці – налаштовані інакше проти наших північних сусідів.

У фейсбук-спільноті «Ківерці online» поширили усім знайомий вірш «Ви не брати, сябри, нам, як колись» під авторством Соломії Українець. У ньому розповідається про зраду білорусів, що вони піддалися російському тирану та своєму самопроголошеному президенту, а кров українців – і на їхніх руках теж.

Цю картинку активно поширювали усі, кому не лінь. Проте мало хто зрозумів суть та мету цього повідомлення.

Журналістка Район.Ківерці проаналізувала цей фейк та спростувала його. Зазначимо одразу, що це – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Ми знайшли у фейсбуці профіль Соломії Українець. На наше невелике здивування, подібного вірша там не знайшлося. Іншого походження цього вірша не вдалося віднайти.

Як пише LB.ua, кількість білорусів, які не підтримують участь РБ у війні проти України, зросла до 97%. Про це свідчать дані соціологічного дослідження Ригора Астапені, наукового співробітника британського центру Chatham house, проведеного 11 березня. 

Дослідник повідомив про попередні результати у своєму телеграм-каналі – лише 3% громадян за війну в Україні.

За даними попереднього опитування, проведеного з 20 січня до 8 лютого, 13% білорусів були за участь РБ у війні в Україні.

Якщо поглянути з іншої сторони, то звичайні білоруси аж ніяк не зможуть власними силами зупинити зліт літака чи запуск ракети зі своєї території. У 2020 році громадяни Республіки Білорусь намагалися скинути режим Лукашенка після фальсифікованих виборів. Вони боролися, але не вистояли.

Білоруси всіляко підтримують нас. Як приклад, телеграм-канал «Білоруський Гаюн». Його адміністратори стежили за пересуванням військової техніки територією країни, запуск ракет та зліт літаків. 

Звичайно, такий потік інформації неможливо забезпечити одній чи декільком людям без відповідної освіти. Отож, можемо судити, що серед інформаторів «Білоруського Гаюна» є не лише пересічні громадяни, а й військовослужбовці. Звичайно, ніхто не виключає «поганих» білорусів, але їх велика меншість.

Ця маніпуляція покликана розварити ту свідому та проукраїнську частину білоруського суспільства та нас. Чудовий хід від пропагандистів, колаборантів та самого путіна, чи не так?

Читайте також: «Працівники військкомату, на що ви дивитеся»: в олицькій фейсбук-спільноті поширюють маніпуляцію

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39