У ківерцівській фейсбук-спільноті білорусів знову винуватять у зраді

15 Липня 2022, 18:32
Маніпуляція / Фото ілюстративне 665
Маніпуляція / Фото ілюстративне

Багато дискусій ведеться щодо причетності звичайних білоруських громадян до участі в війні росії проти України. Ті українці, які відстоюють порядність та проукраїнські настрої наших північних сусідів, потерпають від вороже налаштованих громадян нашої країни.

У фейсбук-спільноті «Ківерці online» вкотре поширили наратив про розділення слов'янських народів на три групи: зрадників, героїв та орду. Гадаємо, ви самі зрозумієте хто є хто.

У дописі, який поширив адміністратор спільноти Nick Vakulchuk 26 червня зі сторінки Тетяни Божко, доцентки Державного торговельно-економічного університету, йдеться про зрадників білорусів, росіян-ординців та українців-героїв. На додачу доцентка дописала усім відому маніпулятивну фразу «Як вам спалося сьогодні вночі, сябри?».

Читайте також: Під час повітряної тривоги у соцмережах ширили фейки про вибухи на Волині

Журналістка Район.Ківерці вирішила вкотре прокоментувати цю МАНІПУЛЯЦІЮ.

Раніше ми вже спростовували подібну маніпуляцію – всі українці активно поширювали вірш «Ви не брати, сябри, нам, як колись» під авторством Соломії Українець.

Читайте також: У ківерцівській фейсбук-спільноті поширили чергову маніпуляцію про білорусів

Зазначимо, що до групи слов'янських народів входили не лише росіяни, українці та білоруси. За даними «Вікіпедії», традиційно слов'ян поділяють на західних (поляки, чехи, словаки, лужицькі серби), східних (росіяни, українці, білоруси), південних (болгари, серби, хорвати, словенці, македонці, боснійці, чорногорці).

Щодо того, що росіяни – орда, ніхто навіть не сперечається. А от щодо білорусів все не так легко.

Серед громадян Республіки Білорусь величезна більшість налаштовані проукраїнськи та антиросійськи. Це підтверджують дані соціологічного дослідження Ригора Астапені, наукового співробітника британського центру Chatham house, проведеного 11 березня. Білоруси вони теж потерпають від владіміра путіна та його «хвостика» – самопроголошеного президента александра лукашенка. Білоруси у 2020 році намагалися скинути російське та лукашенківське ярмо зі своєї шиї, але не вдалося, не дотиснули.

Читайте також: Шахрайські листи нібито від Волинської ОВА: підприємців Ківерцівщини просять не реагувати

А існують й такі східні сусіди, для яких все гаразд в країні та в сусідній державі (ред. – в Україні). Дехто навіть пішов воювати на стороні росії проти нас. Але таких одиниці...

Візьмімо навіть Білоруський полк імені Кастуся Калиновського, який налічує від 500 до 1000 білорусів. Усі вони борються на нашій стороні, за наше майбутнє. Воїни Білоруського полку впевнені, що коли звільниться Україна, то й Білорусь також. Тому говорити про те, що усі білоруси зрадники, не варто. Це ображає не лише воїнів полку, а й партизанів, волонтерів, які всіляко допомагають українському народу.

Ця маніпуляція покликана розварити ту свідому та проукраїнську частину білоруського суспільства та українців. А також це прекрасна можливість для пропагандистів кремля вкотре потріпатися про «поганих» українців, які ненавидять усе, що хоч якось зв'язане з росією.

Читайте також: «Працівники військкомату, на що ви дивитеся»: в олицькій фейсбук-спільноті поширюють маніпуляцію

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024