Сьогодні 94 роки з дня народження Василя Киричука

16 Січня 2018, 12:48
Василь Киричук 4342
Василь Киричук

Цього року 16 січня виповнюється 94 роки від дня народження Василя Киричука (1924 – 1944) – Героя Радянського союзу уродженця села Словатичі.

Про це пишуть у виданні «Знамениті і пам'ятні дати Ківерцівщини».

Коротка виписка з нагородного листа:

«Очікуючи частини до річки Західна Двіна, засобів для переправи не мав. Серед перших зі зброєю, під вогнем ворога кинувся пливти на протилежний берег. Забезпечив захоплення берега і втримав його. Клопочусь про присвоєння бійцю Василю Киричуку звання Героя Радянського Союзу. Командуючий військами 43 армії Герой Радянського Союзу гвардії генерал-лейтенант Бєлобородов. 31 серпня 1944 року».  
 
ПОДВИГ... Подвиг, який обезсмертив тебе, дорогий земляче. Я часто задумувався над цим словом. А що таке, власне, подвиг? Це порив за велінням серця. Іноді він приходить несподівано, здається, в звичайній обстановці. Та його полум’я завжди горить у серці справжньої Людини. Подвиг – це шлях до безсмертя. Так, ти обезсмертив себе, юначе з поліського села Словатичі.

Юний Василь Киричук
Юний Василь Киричук

 

...Я побував у школі, де ти колись вчився, Василю. Мою увагу привернув твій великий портрет. З нього дивились карі, трохи задумливі очі. Високий, правильно окреслений лоб вигідно відтіняло чорне волосся. В куточках міцно стиснутих губ залягла та мало вловима рисочка, що свідчить про рішучий характер. Батько і мати юнака. Старі-старі, схилені під тягарем суворих років. Мати – метушлива, привітно дивилася на мене своїми ласкавими, кольору хліба очима. Батько тримався дещо стримано. Вітаючись, я відчув його важку, з низкою твердих мозолів, руку, розкреслену сіткою набухлих від праці жил.

Василько… В їх пам’яті він назавжди лишився неспокійною дитиною. Любив сміятись, жартувати. Після закінчення польської початкової школи пас корови, допомагав по господарству. …Чорним прокляттям у серцях людей пролунало слово «війна». Потвори зі свастикою на рукавах з’явились і у Василевому селі. Почалося вербування юнаків та дівчат на заводи і фабрики Німеччини. Сімнадцятирічний Василь Киричук разом зі своїми товаришами переховувався в лісі. У селі почали з’являтись листівки, які кликали на боротьбу з ворогом. А коли під могутніми ударами Червоної Армії фашистські війська все далі і далі відкочувались на Захід, коли в Словатичах замайорів прапор свободи, Василь разом з іншими односельчанами пішов на фронт.

Батьківська хата Василя Киричука
Батьківська хата Василя Киричука

 

1944 рік. Жорстокі бої розгорілись в районі села Шариліно. Щоб забезпечити успіх операції, потрібно було за будь-яку ціну форсувати ріку Західна Двіна. Ворог скаженів. Небо і земля здригались від розривів снарядів, мін. 

Група добровольців з 938 стрілецького полку під командуванням підполковника Гоголєва одержала завдання закріпитись на протилежному березі ріки. Василь одним з перших кинувся в холодні води Західної Двіни. Все ближче і ближче берег. Один за одним його товариші зникають у чорній безодні хвиль. Ворожі кулемети захлинаються в своєму безсиллі. – Швидше, швидше, швидше! – стугонить у голові. Як мало поруч друзів… У серці спалахнула лють. Рішучіші помахи рук. …Берег! Нарешті! Кілька стрибків – і Василь опинився в якомусь старому окопі. Автомат здригнувся в його руках. Майже весь вогонь ворога, наче в фокусі, зібрався на той невеличкий клаптик землі, де причаївся сміливець: –  Одержуйте, гади! За чим прийшли, те й дістаєте! 

Ось поруч нього заговорило люттю ще кілька автоматів. Значить, підійшли, встигли друзі!.. І раптом гострий біль пронизав усе тіло. Щось підкинуло його. Останнє, що Василь побачив — це лагідне небо Білорусії… На західному березі ріки гриміло могутнє солдатське «ура!». …

Пройдуть роки. Та в пам’яті народу ніколи не зітруться імена тих, хто своєю смертю здобув щасливе майбутнє.  У далекому білоруському містечку Постава звівся в блакить пам’ятник Герою Радянського Союзу Василю Киричуку як символ єдності двох братніх народів, що в жорстокому бою подарували нам весну життя.





 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024